Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jordskalv skakade om Gästrikland

Strax efter klockan 15 på måndagseftermiddagen drabbades Gästrikland och delar av mellersta Sverige av ett jordskalv.
– Hela huset skakade, jag trodde att det var pannan som gick sönder, säger Ingrid Larsson i Västanbyn

Flera läsare har hört av sig till Arbetarbladet och berättat att de upplevt skalvet.

En av dem är Ingrid Larsson i Västanbyn i Sandviken.

– Jag satt vid datorn när jag kände hur det började skaka. Det var liksom inte som en sprängning, utan mer ett gungande. Jag hann tänka "vad händer?" och blev rädd att det skulle bli värre.

Ingrid rusade ner i källaren eftersom hon trodde att pannan höll på att gå sönder, men upptäckte då att det nog måste varit ett jordskalv.

Efter en snabb koll på Facebook och ett samtal till en bekant i Söderhamn märkte hon att fler känt av skalvet.

Ingrid upplevde att skakningarna höll på i ungefär femton sekunder och att det var helt ljudlöst.

– Min katt Pysen satt på altanen och var helt uppjagad. Han hade jättestora ögon och var rädd, säger Ingrid Larsson.

Matts Håkansson som bor vid Norra IP i Sandviken satt vid köksbordet när hela huset började skaka.

– Blomkrukorna i fönstret började hoppa. Men det var över ganska snabbt, på kanske tio sekunder. Jag gick ut för att kolla och då träffade jag grannen. Han hade blivit så rädd att han slängt sig ner på golvet, berättar Matts Håkansson.

Och visst var det ett riktigt jordskalv:

– Skalvet var ganska kraftigt, säkert kring fyra på skalan. Skalv som detta brukar inträffa ungefär vart tionde år. Vi har inte ännu hunnit samla ihop data om skalvet, säger seismologen Reynir Bödvarsson, Uppsala Universitet, till dt.se.

På Arbetarbladets redaktion i Sandviken kände reporten Linda Lundin också av skalvet.

– Hela skrivbordet skakade, säger hon.

Flera läsare har hört av sig till vår tipstjänst om hur de märkte av skalvet.

"Jag kände hur hela min säng skakade mellan 5 till 7 sekunder, och jag bor i den centrala delen av Sandviken" skriver en läsare.

En annan läsare, som bor i Kungsgården, skriver så här: "Jag kände av jordskalvet i Kungsgården. Jag satt på övervåningen i soffan och hade tvättmaskinen igång på nedervåningen. Det började skaka rätt mycket i soffan och i prydnadssakerna som stod i hyllorna. Det gick över efter ca 6 sekunder. Trodde det var centrifugen som hoppade igång på tvättmaskinen, men det har aldrig skakat så mycket av det tyckte jag var konstigt. När det slutade så tänkte jag inte mer på det."

En man i Skutskär satt vid bordet i sin lägenhet på fjärde våningen i Skutskär när hela huset började skaka. "Jag började fundera på vad fan som hände, hela huset ruskade. Det var riktigt läskigt", berättade han på telefon på måndagskvällen.

Annica från Deje i Värmland: "Läste om skalvet och jag kan meddela att klockan 15.10 idag, måndag 15 september 2014 så kändes det även här. Det pågick kraftigt i 30 sekunder och skrivbordet till datorn brummade och jag trodde det var ett fel på datorn. Det kan skaka så kraftigt om en tung lastbil kör förbi huset - men så var inte fallet. Datorn vibrerade (som står på skrivbordet) och sedan avtog det".

Kände du av skalvet? Tog du någon bild på något som hände eller filmade du? Hör av dig på tips@arbetarbladet.se