Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Josefine Gunhamres radhus i Valbo har en överraskande utbyggnad: "Det var därför vi köpte huset"

I Josefine Gunhamres kedjehus från 1970-talet är det mönster, stilren design och hemtrevlig harmoni som råder.

– Det kan bli rörigt om man blandar för många färger, jag vill ha det enhetligt.

TV: Följ med in!

Det röda kedjehuset från 1978 sällar sig fogligt i husraden, men på insidan bjuds det på en trevlig överraskning, en oväntad utbyggnad. Tillbyggnaden kallas ateljén. Det är högt i tak med härligt ljusinsläpp och generöst med rymd. Här finns en kamin och synliga takbjälkar och ett mysigt sovloft för övernattande gäster.

– Ateljén var helt klart anledningen till att vi köpte huset. Utan den är det ett vanligt kedjehus, säger Josefine Gunhamre.

Tidigare bodde Josefine och sambon Rikard i en lägenhet i Gävle. När de började leta efter hus kollade de runt en hel del innan bitarna föll på plats.

– Jag kollade Hemnet hela tiden och när vi var bortresta på semester hittade jag det här. Vi åkte raka vägen från Arlanda till visningen. Det var mitt i sommaren och så himla, himla mysigt med den härliga utbyggnaden. Vi fastnade direkt.

Radhuset blev deras 2013.

Alla ytskikt i huset har Josefine och Rikard renoverat. De har målat, tapetserat, lagt nya golv, bytt handfat och toalettstolar. De har även byggt ut altanen och gjort en pergola samt bytt kök.

– Björkköket bytte vi förra året. Det kändes trångt och lågt i tak.

I stället blev det ett elegant duvgrått kök från Ikea.

– Det blev mycket mer rymd när vi tog bort överskåpen och byggde en extra köksbänk mot fönstret. Vi har faktiskt börjat laga mat oftare sedan vi fick ett nytt kök, säger Josefine.

Hela huset är stilsäkert inrett. Det märks att här bor en person som är intresserad av design, form och färg.

– Jag älskar grafiska mönster, säger Josefine Gunhamre som själv arbetar som illustratör och skylttillverkare.

LÄS OCKSÅ: Rex i Skutskär har en glasskiosk byggd av lastpallar

Josefine har bland annat, tillsammans med sin bror, Johan Gunhamre, skapat en populär kollektion med grafiska kartor över svenska städer.

I vardagsrummet ovanför den grå hörnsoffan har Josefine en tavelvägg med egna fotografier och tavlor, blandade med konstfoton och köpta grafiska blad.

Basen i huset är vit, grå och svart med grönt och turkost som accentfärger.

– Det kan bli rörigt om man blandar för många färger, jag vill ha det enhetligt, säger Josefine.

På bottenvåningen finns vardagsrum, matrum, kök, badrum och ateljé, kök och badrum. På övervåningen finns tre sovrum, ett badrum och paret har en varsin walk-in-closet.

– Jag gillar att visualisera och har alltid en klar bild av hur jag vill att det ska vara. Ofta gör jag moodboards som jag utgår från när jag inreder.

Josefines hem har varit med i inredningsreportage tidigare och det blev rikskänt när hon var med i TV-programmet Vem bor här. Producenten hittade henne via Instagram.

– Jag gillar inte att vara i rampljuset och på många sätt var det en utmaning, men det var en jätterolig upplevelse. Vi hade tre roliga dagar när vi spelade in. Det var kul och konstigt att gå runt i sitt eget hem och låtsas som att jag aldrig varit här förut.

Hade du några knep för att inte avslöja dig?

– Jag försökte se detaljerna från en annan synvinkel. Det var lite onaturligt, men det var bara att spela med, säger hon och skrattar.

Huset är ursprungligen 110 kvadratmeter, men efter utbyggnaden är det oklart hur stort det är. Utbyggnaden ritades av den tidigare ägaren som var arkitekt. Ateljén är ett allrum i två etage och ett loft. Under loftet står ett piano mot den vackra björkstamstapeten från Cole & Son.

LÄS OCKSÅ: Lovisa och Jimmy gifte sig på stallets vind – nu har bröllopslokalen blivit kafé och gårdsbutik

– Min mamma fick pianot som liten flicka och nu står det här hos mig, säger Josefine som spelat piano sedan hon var liten och fick pianolektioner.

I bokhyllan intill finns många vackra ting, som till exempel den ståtliga elefanten i keramik från Upsala-Ekeby, designad av Vicke Lindstrand på 1940-talet. Här finns också en snygg samling med Festivo-ljusstakar i glas från Ittala.

– De är härliga. De flesta har jag fått av mamma och pappa.

Böckerna har hon ställt med ryggarna inåt så att bara de vita sidorna syns.

– Jag tycker att det blir mer sobert och inte så många färger som blandas. Jag har så mycket prylar ändå, i färgskalan blev det lugnare när jag vände på böckerna.

Mellan ateljén och vardagsrummet finns matsalen med plats för många. De svarta, klassiska pinnstolarna, Lilla Åland, är designade av Carl Malmsten. Inspirationen till denna klassiker fann Malmsten i Finströms kyrka på Åland där han höll slöjdkurs 1938.

LÄS OCKSÅ: Följ med hem till vinexperten Sune Liljevalls praktfulla sekelskifteshus

Ovanför matbordet hänger två diamantformade lampor i svartmålat trä.

– De är så häftiga! Jag gillar dem jättemycket, säger Josefine.

Hon tycker om att förändra och förnya i hemmet. Snart är det dags för en omgörning av vardagsrummet.

– Planen är att köpa en ny soffa och möblera om i vardagsrummet. Det ska bli två soffor. Och tavelväggen försvinner.

Josefine Gunhamre

Ålder: 32 år.

Gör: Illustratör och delägare av Skylt&Gravyr.

Familj: Fästmannen Rikard och två hundar.

Bor: Radhus i Valbo.

Intressen: Måla och pyssla i trädgården.

Mer inspiration från Josefine hittar du på Instagramkontot josefinegunhamre.