Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jour inom ambulansen genomförs trots oenighet i förhandlingarna

Trots oenighet kommer förslaget om jour inom ambulansen att genomföras. Det meddelade Region Gävleborg under torsdagen.

Region Gävleborg meddelar nu att förhandlingarna kring införandet av jour inom ambulansen är klara. Förhandlingarna avslutades i oenighet vilket gjorde att arbetsgivaren tog ett ensidigt beslut om att ändå genomföra förslaget.

– Vi kan alltjämt konstatera att vi är överens om att vi inte är överens. Men det finns delar som vi är överens med facken om, som till exempel att vi måste minska den höga övertiden inom ambulansen, vilket är en av motiveringarna till jour istället för aktiv arbetstid, säger Helena Björkman divisionschef Division Operation och Diagnostik i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Krisen på ambulansen – 18 personer ska ha sagt upp sig

Från och med den 15 april eller nästa schemaperiod ska jouren införas.

– Det har varit starka reaktioner kring det här förslaget som nu ska införas, vilket jag har förståelse och respekt för. Samtidigt är det så att jour istället för aktiv arbetstid är det alternativ som har tillräcklig ekonomisk effekt. Utifrån den beläggning som råder nattetid mellan kl.23-07 så bedömer vi att det här är en rimlig åtgärd. Ytterligare en viktig aspekt är att det här är en likriktning mot hur det ser ut för hälso- och sjukvården i övrigt, säger Helena Björkman.

LÄS MER: Insändare: Ni har fått hundratals år av erfarenhet att lämna Ambulansen

Vårdförbundet har tidigare ställt sig kritiska och så här sa Lilian Hultin från styrelsen efter att förslaget kommit upp på bordet:

– Vi är för en säkrare arbetsmiljö och bra arbetstider så vi är inte glada åt förslaget. Det finns evidens (forskning) som visar att man inte mår bra av att ha för lång natt- och jourtjänstgöring. Det blir sömnsvårigheter som hänger i även när man är ledig.

Enligt regionen ska jourmodellen utvärderas tillsammans med fackliga parter om sex månader.

LÄS MER:

Vårdförbundet om nattjour inom ambulansen - "kan gå ut över personal och patienter"

Liberalerna: Stoppa förslaget om jour på ambulansen