Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jourfrågan som antog orimliga proportioner

Jörgen Tranevik lämnar sitt arbete som chef för ambulanssjukvården i Region Gävleborg efter de mordhot han utsatts för. I hans ställe träder verksamhetschefen för akutsjukvården i Gävleborg, Simon Nilsson, in som tillförordnad chef. Det är en bra lösning, inte minst givet Nilssons arbete på akuten i Gävle där han klev in i en organisation som drogs med krisrubriker även den och ett etablerat missnöje bland personalen mot de organisatoriska problem som fanns före hans tillträde.

- Beslutet om jour står jag bakom, sade Simon Nilsson under presskonferensen.

Ett självklart uttalande. Nilssons poängterar bara det uppenbara när han bland annat lyfte fram personalen på akuten och deras arbetsvillkor som jämförelseobjekt till ambulansens anställningsvillkor och även jämförde ambulansens jour med sjuksköterskor som har ansvar för en hel vårdavdelning nattetid och sade att:

- De förtjänar mer betalt än de som ligger och sover.

Det är oerhört svårt att inte hålla med, även om sömn på arbetsplatsen i väntan på nästa larm knappast är att klassas som kvalitetssömn, i den mån den över huvud taget infinner sig.

Vidare kan det dock också konstateras att förändringen inte på något vis är orimlig. Jour mellan 23 och 07, och övertidsersättning vid utryckning. På mindre orter sker uttryckning i snitt varannan natt enligt Region Gävleborg. Generellt utgör utryckning vidare bara 20 procent av arbetstiden nattetid, att jämföras med 40 procent under dagtid.

Trots det finns mycket att anmärka på rörande processen kring förslaget om jour för ambulansen. Ilskan inom ambulansen är dessutom begriplig, givet att ambulanspersonalen nu fråntas en fördel man haft i förhållande till annan vårdpersonal. I grunden är det obegripliga dock inte att ambulanspersonalens villkor försämras, utan att jour inte införts tidigare, när man inom regionen säger sig veta att utryckningsfrekvensen är låg nattetid och det dessutom fram till 2006 existerade jour inom ambulansen. I andra län där utryckningsfrekvensen är låg, är jour regel.

Vårdpersonalens arbetsvillkor, är dock även en fråga om patienternas säkerhet. Därför kan inte heller farhågorna om att förändringarna riskerar leda till försämringar som i slutändan påverkar patienten enkelt avfärdas. Om systemet visar sig obrukligt efter utvärdering, måste det också kunna omvärderas och förändras.

Simon Nilsson var mycket tydlig under tisdagens presskonferens. Det är bra, eftersom det indikerar att han är rätt person att leda en yrkesgrupp inom sjukvården i regionen som uppenbarligen präglas av stark kåranda. En kåranda som bidragit till att vad som i grunden utgör en fråga om ett avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare antagit fullkomligt orimliga proportioner i det offentliga.

För det är inte rimligt att en arbetstids- och ersättningsfråga resulterar i mordhot och blir en följetong i såväl media som sociala medier på det sätt som varit fallet rörande ambulansen. Men det är inte heller rimligt att region Gävleborg i ena stunden anser sig ha så skral kassa att man måste spara 4,5 miljoner kronor på ambulansen, för att sedan med samma plånbok springa iväg och köpa jonglörföreställningar till chefsdagar och flygbiljetter till San Fransisco.

Ledningen i Region Gävleborg har själva genom sitt agerande och en bristande fingertoppskänsla även de bidragit till det orimliga stämningsläge som präglat frågan om ambulansens anställningsvillkor.

För landstingsledningen och chefer inom region Gävleborg finns därför också lärdomar att dra av skeendet inför framtida besparingsrundor.