Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubel när Järboungdomar flyttade in

Folkets Hus i Järbo har fått en ny roll som ungdomarnas speciella hus. Tre dagar i veckan är det fritidsgård i lokalerna.

– Det har blivit jätte­bra, säger Sara Boström, en av cirka 40 stammisar.

Det var inte bara den hemmabakade tårtan som lyfte stämningen vid den officiella invigningen av nya fritidsgården på tisdagseftermiddagen. Cibes vd Mats Engblom lämnade över en gåva på 205 000 kronor som fick gårdsbesökarna att jubla.

– En resa, kanske till Gröna Lund eller Lager 57, och ny musikutrustning, säger Elina Bodell, Sanna Nyström och Sara Boström när de funderar över hur pengarna kan användas.

Efter några år i direkt hälsovårdliga lokaler är ungdomarna mycket nöjda med flytten tillbaka till Folkets Hus, som fungerade som fritidsgård fram till 2007.

– På gamla stället var det jättedålig luft och trångt. De som har astma kunde inte vara där. Här är det bra luft, gott om plats och mer att göra, säger Sara Boström.

Besöksantalet har efter flytten tillbaka till Folkets Hus ökat från 20–30 till uppåt 45.

– Vi är väldigt nöjda, säger fritidsledaren Marianne Åsberg.

Lösningen med de nya gårdslokalerna har möjliggjorts av ett samarbete mellan fyra parter där PRO gick med på att flytta till mindre lokaler så att FH-föreningen kunde släppa in fritidsgården sedan köket byggts om med stöd av Sandvikens kommun.

– Det är roligt att vi fått ett mer levande hus. Nu kan det bli ett folkets hus i ordens rätta bemärkelse. Dessutom får vi bättre ekonomiska förutsättningar, säger Olle Thåström, ordförande i Järbo Folkets Hus.

Mats Engblom tyckte det kändes bra att få agera tomte på invigningen.

– Ett chans för oss att få stötta ungdomarna på den orten där företaget har sin historia på ett litet annorlunda sätt.

Vad pengarna ska användas till? Det är det upp till gårdsbesökarna att komma överens om.