Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubel på SD:s valvaka

/
  • Sverigedemokraternas förstanamn i Gävle, Roger Hedlund, var mycket nöjd  med de första siffror som kom under kvällen.

(Uppdaterad 22.20) Det jublades på Sverigedemokraternas valvaka på restaurangen Greken i Gävle när siffrorna från SVT:s vallokalsundersökning visades på storbildsskärmen vid 20-tiden.

– Jag är inte ett dugg överraskad, sa Kjell Holmgren från Älvkarleby, som hävdade att SD utsatts för en hatkampanj och att det snarare gett partiet fler röster.

Annons

Under kvällens lopp bekräftades siffrorna: Sverigedemokraterna kommer in riksdagen och Gävlebon Margareta Sandstedt blir en av de nya SD-märkta ledamöterna.
Roger Hedlund, partiets distriktsordförande, stod vid ingången och prickade av deltagarna. Han gissade på 5,13 procent, ett "roligt tal".
– Jag tror min gissning är klockren, sa Roger Hedlund senare under kvällen då de officiella valsiffrorna pekade på 6–7 procent men då bland annat storstäderna återstod.
Vad är viktigaste orsaken till att ni fått så många röster?
– Den havererade invandringspolitiken och att vi vågar prata om de här frågorna.
Vad kan det betyda i praktiken att ni får en roll som tungan på vågen mellan blocken?
– De andra partierna kommer att förändra sin invandringspolitik och anpassa sig efter oss. Om vi kan få till samarbete och ingå i en regering, det får vi se. Vi får sätta oss ner och samtala med en rad olika partier och se vad vi kan komma fram till.
– Rent praktiskt kommer vi att få se förändringar i invandringspolitiken i och med vårt inträde, sa Roger Hedlund som tror att SD får inflytande även om de etablerade partierna kommer överens över blockgränsen.
SD vill minska invandringen med 90 procent så att "bara de som behöver en fristad" släpps in.
Vad betyder er politik för en person som söker asyl i Sverige?
– En person som verkligen behöver hjälp får hjälp medan vi kan lägga mer resurser på de flyktingar som finns ute i världen och som inte kan ta sig i Sverige, att vi kan förbättra förhållandena i deras hemländer.

Mer läsning

Annons