Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubilaren: Olle har lagt mycket tid på bruken i Norduppland – nu fyller han 100 år

Annons

Olle Olsson föddes den 7 oktober 1919 i Västra Ingersby, en liten by utanför Sunne i Värmland. Ett landskap han aldrig har lämnat även om att han flyttade till norra Uppland och har bott där i 58 år. Men detta till trots har han engagerat sig mycket i Karlholmsbruks samtid och historia.

Olle gick i skolan, tog realen i Sunne och gick därefter på rekommendation på en handelsskola i Karlstad. När Svenska Rayon började byggas 1941 i Älvenäs nära Karlstad såg han chansen att komma vidare. Han fick arbete i kassan och blev senare kamrersassistent.

Redan tidigare i Karlstad hade han träffat Kristinehamnsflickan Ebba Frisell och de gifte sig. De fick två barn, Gunnar och Marianne och de bosatte sig i Älvenäs.

I nästan 20 år arbetade han på Svenska Rayon, och 1960 fick han chansen att ta sig vidare i karriären genom att KF föreslog honom att flytta till Karlholmsbruk och Karlitfabriken där.

På Karlholms AB/Karlit AB arbetade han som ekonomichef ända till 1982 då KF dragit sig ur och flera nya ägare försökt rädda fabriken vidare. Fabriken lades dock inte ner fullständigt förrän 2012. Olle gick i pension 63 år gammal.

Men Olles lust till att arbeta tog inte slut med detta. Han har fortsatt med sina frimärken, släktforskningen och forskningen om bruken i norra Uppland. Han har med tiden blivit mycket kunnig på området.

Olle har också varit mycket intresserad av att resa. Han och Ebba och familjen har gjort många resor ut i Europa med bil. Efter pensionen fortsatte resandet tillsammans med vänner, bland annat den årliga resan till Bessheim i Norge där de vandrade en vecka. Med vännen Oskar Dahl delade Olle också ett stort intresse för konst som de hade mycket nöje av. Ett intresse som sedan spridits vidare i generationerna med bland annat barnbarnet Karl som är konstnär.

Livet har också givit svåra stunder då sonen Gunnar dog i förtid, 55 år gammal 2003, och Ebba dog 92 år gammal 2013.

Olle är intresserad av vad som händer i världen och har alltid varit road av att diskutera. Med åren orkar han dock inte lika mycket, men är i stället mycket positiv och tacksam för den hjälp han får av hemtjänsten som gör det möjligt för honom att fortfarande kunna bo kvar i sitt hem, vilket han uppskattar.

Läsartext: Dottern Marianne med familj