Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubla med Bach

Det är inte lätt att botanisera i det ymnighetshorn, som Bachs tvåhundra kantater utgör. Sedan några år löper två parallella utgivningsprojekt av samtliga kantater, John Eliot Gardiners på SDG/CMM och Masako Suzukis på Bis.

För mig tycks Gardiner generellt vara mer levande och omedelbart attraktiv i sitt musicerande, medan Suzuki i sin aldrig sviktande perfektion blir något av den fulländade Bach-maskinen.

Är man inte ute efter den överväldigande helheten utan vill plocka russin ur kakan är en ny cd med supersopranen Natalie Dessay ett gott val. Hennes sopran, som vi mestadels hör i belcantiska virtuosnummer, gör sig också synnerligen väl i dessa tre solokantater, som Bach uppenbarligen skrev för en högkompetent Leipzig-sångerska.

Den jublande ”Jauchzet Gott in allen Landen”, där sopranen har en briljant solotrumpet vid sin sida, är en av Bachs populäraste kantater, och tillsammans med den eldiga Emanuelle Haim ger Dessay uttryck för ett intensivt men sublimt nyanserat jubel. ”Ich habe genug” är en innerlig och oändligt vacker kontrast, medan man för den sköna musikens skull får försöka glömma den förfärliga självplågartexten i ”Mein Herze schwimmt im Blut”.

De senaste åren har det producerats mängder av skivor med Händel-arior, där sångare i alla röstlägen visat upp sin förmåga att leverera snabba tonrullader och expressiva uttryck för kärlek, sorg och saknad. Händel var bra på sådant, men han var också en mästare i att skildra arga kvinnor.

Ingen sångerska i dag kan gestalta sådana furiösa Händel-damer som Joyce diDonato. Skivbolaget har insett den saken, och hennes Händel-skiva som heter ”Furore” innehåller fjorton desperata, ilskna, förtvivlade eller hämndkokande arior. Det kan verka ensidigt, men inte med den formidabla Joyce diDonato, som med sin underbart flexibla och så uttrycksfulla röst kan variera ilskan i oändlighet.

Det här är en fantastiskt bra skiva, men vill man uppleva diDonatos expressiva konst fullt ut, bör man heller inte missa den dvd, med Händels Hercules (Bel Air/CMM), där hon sjunger Dejaneira, Hercules olycksaliga hustru, som i missriktad svartsjuka lurar på maken den fatala nessosmanteln. Det får hon bittert ångra, sedan manteln bränt Hercules till döds. Den scenen finns med också här på cd:n men Joyce di Donato ska helst också ses i denna djupt omskakande scen.