Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juholt har fattat

När Håkan Juholt kliver upp på scenen utanför Folkets Hus i Falun den här söndagen har han varit partiledare i 38 dagar.

Annons

Det är inte lång tid, ändå har det faktiskt hunnit hända en hel del inom socialdemokratin. ”Uppenbarligen var inte allt som vi gjorde under valrörelsen bra”, säger Juholt under den följande presskonferensen. Just den frågan handlar om den helomvändning partiet gjort i restaurangmomsfrågan.

Under valrörelsen hängde partiet, något panikartat, på de borgerliga i löftet om halvering av restaurangmomsen. Här har Juholt och hans nya partiledning svängt rejält. De som röstar på Socialdemokraterna i nästa val bör inte räkna med att restaurangmomsen kommer att fortsätta sjunka. ”För samma pengar som en halvering av restaurangmomsen kostar skulle vi kunna anställa 9 000 fler lärare i skolan”, förklarar Juholt, från scenen i Falun. Det är en omvärderad syn på vad vi bör använda våra gemensamma resurser till. Och det är en välkommen syn.

Även när det gäller synen på avregleringar och privatiseringar har den nya partiledningen svängt. Nu är beskedet att de bör ses över. Och det som vi klarar bättre tillsammans ska vi ta ansvar för tillsammans. Det handlar om järnväg, elmarknaden och skolan. Juholt säger dock inte tvärnej till vare sig valmöjlighet eller privata vinster i skolan. Men han är rejält kritisk till de jättelika vinster som de privata skolkoncernerna gör. ”I dag har vi släppt marknaden helt fri. Det är rena High Chaparral”, säger han och får skratt och rungande applåder till svar från åhörarna. (Ja, förutom en hel uppsjö av Stockholmsjournalister så är det främst lokala partianhängare som har tagit sig hit.)

Juholt berättar också att Leif Pagrotsky (ursprungligen ekonom som under många år arbetade inom finansdepartementet innan han blev minister i Göran Perssons regering) har fått uppdraget att genomföra en rejäl översyn av det svenska skattesystemet. En översyn som ska garantera välfärden med tillväxt, kunskap och jämlikhet som ledstjärnor. Det låter lovande. Såväl inriktning som person. Pagrotsky är en av de få Socialdemokrater som varit öppet kritisk mot de avregleringar, privatiseringar och marknadsanpassning som skett i Sverige sedan 1980-talet. Så han bör kunna agera välbehövlig motpol till partiets mer marknadsanpassade finanspolitiske talesperson Waidelich.

Under sitt tal i Falun utlovar Håkan Juholt även ett särskilt vårdlyft om Socialdemokraterna vinner nästa val. En satsning som dels ska innebära fler tjänster inom vård och omsorg, men även kompetensutveckling för de anställda. Detta för att göra arbetet inom vård och omsorg attraktivt för de ungdomar som i dag väljer bort vårdyrkena. Juholt har fattat något väldigt viktigt: att låga löner och urusla arbetsförhållanden inte lockar unga när de ska välja yrke. Det är inte alla politiker som har förstått det.

Det är kyligt i luften, regnmolnen hänger hotande över de närmare 1 000 åhörarna. Ändå känns det som om något denna 1 maj tinar inombords. Det går nästan att tro att ett annat Sverige är möjligt.