Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juholt måste sätta den politisk ideologiska agendan.

Juholt och hans ekonomiske talesman går som katten kring het gröt runt skattepolitiken. Det håller inte. Han och hans talesmän/kvinnor måste sätta den politisk ideologiska agendan.

Annons
Vi kan inte bibehålla en välfärdsstat om vi inte ger den offentliga sektorn resurser. Det måste bli slut på att de privilegierade ( de rika, de med välbetalda jobb etc) får jobbskatteavdrag. Skattesänkning kan bara gälla de med låga löner, pensionärer, sjuka och arbetslösa.
På partikongressen tog många upp globaliseringen. En del utan att förstå innebörd och konsekvenser. EU-s fyra "friheter" kan sägas vara en del av denna. Tyvärr vill EU-kramarna men också många socialdemokrater se dessa som något enbart positivt. I dag befinner sig hundratusentals föräldrar - kvinnor och män, mödrar och fäder - på "jobb" utanför sitt lands gränser. Men tänker någon på hur deras vardag men också barnens ser ut? Eftersom EU har som målsättning att genomgående sänka löner för arbetare och vanliga löntagare är deras situation allt annat än rimlig. Dessa människor har förutom låga löner, dålig arbetsmiljö, uselt boende också ständiga bekymmer för de hemmavarande barnen. För något år sedan visades hur deras barn går vind för våg i hemlandet i bästa fall omhändertagna av någon släkting. Vilken utveckling får de? Inga föräldrar som ger dem trygghet, omvårdnad och stöd i skolarbete och resten av deras tid. Många av dessa kommer ganska snart att falla utanför det normala samhället. De arbetare som i brist på arbete där hemma tvingas söka sig ut i unionen har blivit vår tids zigenare med allt vad det betyder av utanförskap och elände. I stark kontrast till detta står den politiska nomenklaturan och tjänstemännen i unionen. Deras privilegier är inte mindre än den förtryckarklass som man nu försöker störta i "arabländerna". Hur ofta kan arbetaren resa hem till sina barn i hemlandet. I bästa fall en gång i halvåret men oftare endast en gång om året. Då får de dessutom själva betala sina resor i motsats till EU- byråkratin. EU håller nu med svenska socialdemokraters stöd att skapa ett nytt proletariat fullt i klass med det mexicanska lantarbetarproblemet.
Hur man som socialdemokrat kan svälja och acceptera den slakt av välfärdssamhället som nu pågår i Europa är omöjligt att förstå. Här måste Juholt markera att nu skall åtminstone Sverige bromsa denna högervridning inom unionen. Ja inte bara bromsa den utan återta förlorad terräng. Annars kanske den "arabiska smittan" också sprider sig till unionen och det politiska etablissemanget och tjänstemännen där, går samma "öde" till mötes som i "arabländerna"! Ja, det är inte utan att man önskar sig detta med den politik som förs.
Vi kan aldrig acceptera att EU bestämmer den offentliga sektorns storlek. Arbetsrätten måste åter bli en fråga mellan arbetsmarknadens parter. Kollektivavtal och lika lön för samma arbete skall gälla oavsett om man är "gästarbetare" eller svensk. EU skall överhuvudtaget inte lägga sig i svenska skattefrågor. Momsbeläggningen av ideélla föreningar skall avvisas oavsett vad EU säger. Offentliga myndigheters upphandling av lokalt odlade livsmedel skall vara en helt intern svensk angelägenhet. Den s k närhetsprincipen måste bli en realitet. EU skall inte lägga sig i sådant som bäst sköts på hemmaplan.
Juholt måste också våga ta tag i privatisering av infrastruktur, vård, omsorg och skola. Dagligen läser man om privatskolors såväl etiska som kunskapsmässiga brister. Det är både skrämmande och oförsvarligt att en person som skändat en minderårig flicka men också använder sig av inkompetent personal får fortsätta att leda skolan och få betalt av staten för detta! När sådant får ske kan vi medborgare inte annat än känna förakt för såväl regering som den opposition som stillatigande låter detta ske.
Juholt måste i mycket högre utsträckning våga utmana Alliansen men också EU. Farhågan att inte vinna nästa val får inte stå i vägen för klarspråk och en målmedveten strävan att realisera arbetarrörelsens grundvärderingar. Alliansens Nietzsche idologi måste lämna plats för en humanitär och mänsklig sådan.

Olle Ljungbeck, GävleMer läsning

Annons