Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juholt och barnfattigdomen

Annons

Med mullrande stämma har socialdemokraternas Håkan Juholt allt sedan han valdes i våras talat om barnfattigdom och att Socialdemokraterna ska utrota detta allvarliga problem. Det är bra, det finns knappast något som upprör oss mer än att se barn som misshandlas, kränks eller inte kan äta sig mätta. Alla barn har rätt till en trygg uppväxt. Det är grunden för en bra framtid, för den enskilde och för samhället. Det är därför som Kristdemokraterna har ett särskilt fokus på barns och ungas uppväxtvillkor. Vi arbetar brett med att utveckla vår politik inom detta område och kommer att lägga olika förslag till politiska åtgärder.

Med tanke på hans storvulenhet är det intressant att se vilka förslag Socialdemokraterna lagt i sin skuggbudget i riksdagen för att lösa barnfattigdomen. Där talas storstilat om nolltolerans, men det känns lite övermaga när man sedan ser att det enda de erbjuder är en höjning av underhållsstödet med 100 kronor i månaden. För vanligt folk känns det nog som att det ”bidde en tummetott”.

Den främsta orsaken till barnfattigdom är att föräldrarna saknar arbete. Arbetslöshet och minskade inkomster slår mot hela familjen. I de fall där det bara finns en förälder som ensam står för försörjningen är det naturligt att arbetslösheten slår ännu hårdare mot hushållsekonomin. Därför måste trösklarna till arbetsmarknaden sänkas. Detta framhåller vi Kristdemokrater och övriga inom Alliansen. Men från Juholts sida vill man nästan nonchalera denna avgörande del i fattigdomsbekämpningen.

Inom ramen för gällande trygghetssystem finns redan möjlighet att förbättra de ekonomiska villkoren efter föräldrarnas skilsmässa. Idag tycks det vara självklart att den som har hand om barnen (oftast kvinnan) ansöker om underhållsstöd som sedan utkrävs av den andre föräldern, (oftast pappan). Om föräldrarna istället kunde prata ihop sig om hur det ekonomiska ansvaret för barnet ska fördelas, skulle 90 procent av barnen i de tre lägsta inkomstgrupperna få det bättre ekonomiskt. Här finns sannolikt en stor okunskap och detta är något som socialtjänst och jurister, för barnens bästa, borde informera bättre om.

Konflikt och missnöje med fördelningen av det ekonomiska ansvaret för barnet är oftast till skada för såväl ekonomin som för barnen. Barn uppfattar omedelbart pyrande konflikter mellan föräldrarna och det skapar otrygghet. Barn vill kunna lita på och ha goda kontakter med båda sina föräldrar och de flesta föräldrar vill ta sitt föräldraansvar. Vi måste därför få till stånd en förändring vid separation så att särlevande föräldrar kan bli överens om barnets ekonomi och fortsatt ta det gemensamma ansvaret.

Anders Andersson (KD)
Järnforsen
Riksdagsledamot i socialutskottet

Mer läsning

Annons