Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juholt tog avsked

"Jag lämnar uppdraget som ordförande för Socialdemokraterna med omedelbar verkan", säger Juholt.

Efter bara tio månader avslutades Håkan Juholts tid som S-ledare. Nyss satte Juholt själv punkt för sin rekordkorta tid som partiledare. Halv fem hålls ännu en presskonferens, den här gången är det partiet som bjuder in men vilka som deltar är oklart.

I går sade VU att Håkan Juholt fortsätter som Socialdemokraternas partiordförande. Inför ett stort journalistuppbåd i köpcentret Flanaden i Juholts hemstad Oskarshamn meddelade huvudpersonen själv att han avgår. Ett rungande nej mötte Juholts besked.
- Jag lämnar uppdraget som ordförande för Socialdemokraterna med omedelbar verkan, säger Juholt.

Juholt inledde den mycket korta pressträffen med att hälsa.
- Jag är född socialdemokrat och jag kommer att dö socialdemokrat. Det var här som jag blev medlem. Hela mitt vuxna liv har jag försökt verka för S och partiets ideer. För knappt ett år sedan fick jag frågan från valberedningen om jag ville bli ordförande för S. Jag sökte inte uppdraget, jag blev erbjuden det. - Från första dan kände jag ett starkt äkta stöd från socialdemokrater från hela landet. Partiet behövde och fick ett nystart. - Nystarten kom av sig. Partiet har upplevt en höst som dessvärre saknar motstycke. Jag känner starkt internt stöd men känner att S har förlorat ett betydande stöd utanför partiet. - Jag har gjort misstag, hur stora får framtida forskning utvärdera.

Det buades bland åhörarna när Juholt gav beskedet om sin avgång.
- Sverige behöver en stark, optimistisk nyfiken socialdemokrati och en stark opposition, sade Juholt vidare.

Det blev en mycket kort pressträff. Juholt lämnade efter sitt uttalande snabbt podiet.

Flera distrikt, bland annat Örebro och Västmanlands län, krävde i går att Juholt skulle avgå.

Enligt uppgifter i flera medier tar nu partisekreteraren Carin Jämtin över som tillfällig partiledare för Socialdemokraterna. TT har sökt partisekreteraren Carin Jämtin. Enligt presskontakten Odd Guteland kommer en presskonferens att hållas klockan 16.30 på Sveavägen 68. Det är inte klart vem eller vilka närvarar vid den.

Håkan Juholt har haft problem ända sedan han valdes till partiordförande på en extrakongress i Stockholm den 25 mars 2011.

Redan i sitt installationstal hävdade han att de stora fackförbunden och partiet skulle överlägga om pensionssystemet, vilket avvisades från fackligt håll.

Några dagar efter att han valts avslöjades att hans sambo är dömd för bedrägeri, vilket Juholt aldrig berättade för valberedningen.

Den stora smällen kom när det blev känt att sambon bott i flera år på skattebetalarnas bekostnad i den gemensamma lägenheten. En förundersökning inleddes men lades ned. Andra anklagelser gällde fusk med bilersättningar och en studieresa till Vitryssland.

I september blev det stor kalabalik i riksdagsgruppen när det första utkastet till budgetmotion inte innehöll en höjning av a-kassan. Uppgifterna om hur detta gick till har varit många och motstridiga. Frågan lever fortfarande och har behandlats på VU-mötet.

Den första stora prövningen kom när VU i oktober fick sitta i sex timmar för att komma fram till att man fortfarande hade förtroende för Juholt.

Trots att man sade sig ha det fortsatte den interna kritiken mot Juholt. Partistyrelseledamoten Anders Johansson sågade honom totalt efter en intervju i SR:s Ekot där Juholt enligt honom gav dåliga och svajiga svar i en rad centrala politiska frågor. Det tidigare statsrådet Thomas Östros vägrade sedan i SVT att svara på om han har förtroende för Juholt.

Ett återkommande problem för Juholt har varit att han påstått saker som sedan visat sig felaktiga. Detta har gått så långt att det nu ingår i svenska språket att göra en juholtare. Han har bland annat sagt att andelen socialbidragstagare är den högsta på 35 år. Korrekt siffra är tio år. Han har sagt att Sverige har värre skolsegregation än USA, vilket Skolverket avvisat.

I veckan kom Juholt efter en månads semester tillbaka "som en ny människa" men klantade till det på en gång när han i Sälen anklagade regeringen för att ha gjort upp med Sverigedemokraterna redan 2009, när partiet inte fanns i riksdagen.

Opinionsstödet ökade något i början av Juholts partiledarskap men har nu rasat till aldrig tidigare skådade nivåer, under 25 procent.

I torsdags och fredags möttes VU för att diskutera situationen. Inför mötet hade några S-distrikt krävt Håkan Juholts avgång, men efteråt sade partisekreteraren Carin Jämtin att VU har fortsatt förtroende för honom.

TT