Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jul med Ernst får mig att rysa

Julen är strax här, så jag tänkte ta en titt på vad som komma skall. Det må vara storhelg, men tv-tablåerna måste ju fyllas i alla fall.

Det brukar knappast vara några jättespännande program som man bjuder på. Det mesta är ”säker” familjeunderhållning eller tv för de som är för trötta/mätta för att bry sig ändå. Men alla kanaler tacklar förstås inte julens tv på detta vis – TV 6 kör till exempel på som vanligt med repris på repris på repris.


Uppesittarkvällar är förstås ett givet inslag, och jag förstår att många vill kunna passa på att pyssla och mysa. Kombinationen Kirchsteiger, jul och snö i ”Jul med Ernst” är däremot något som bara får mig att rysa. I Ernsts händer blir det mest oskyldiga lilla pyssel något som får mig att vilja hela julen skrota. Den enda fördelen är att det är för kallt för honom att gå barfota.

Det kan lätt bli för mycket när alla julprogram ska visas på en och samma gång. Vill verkligen folk bara se tomtar och konserter hela dagen lång? Det finns inte så många lockande alternativ för någon som kanske vill koppla av från julens stress och jäkt. Med tanke på programmen som visas verkar kanalerna räkna med att man mest umgås med sin stora tjocka släkt. Kanske är det som med julfirandet i stort, såtillvida att man gärna håller på sin gamla tradition. Men vore det verkligen helt fel med lite variation?


”Hellre än bra” tycks vara devisen när det gäller det som vanligt digra filmutbudet. Man skulle nästan kunna få för sig att det mesta utan ordet ”jul” i handling eller titel var förbjudet. En udda tillfällighet (?) är att någon actionfrälst Ben Affleck-idol måste ha varit riktigt snäll. Tomten har nämligen bestämt att visa ”Armageddon” och ”Dubbelspel” samtidigt på julaftons kväll. Som tur är visas ett par roliga filmer som är mycket väl värda att återigen titta på. ”Scrooged” visas på TV4 Film nästan varje dag, medan ”Ett päron till farsa firar jul” (julafton) och ”Bad Santa” (juldagen) körs i SVT2.

SVT:s stora dramasatsning ”Selma” handlar om Selma Lagerlöf, spelad av Helena Bergström. Det brukar ju vara väldigt populärt med sådana här produktioner, även om det knappast är min stora dröm. Jag tycker att alla dessa svenska historiska dramer lider av en påtaglig fantasilöshet. Det blir alltför ofta samma skådespelare i samma roller i all oändlighet. Jag har kanske fel, men vis av erfarenheten väljer jag nog något annat för egen del.


Det blir även premiärer för nya säsonger av kämpande körer och gnällande stjärnor på slott. Tyvärr är även detta två program vars lockelse jag aldrig har förstått. Jag får helt enkelt nöja mig med veteranerna Oldsberg och Hellberg på nya spår.


Och avslutningsvis vill jag bara passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år.