Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julchokladen farlig för din hund

Julens faror är många för våra fyrbenta vänner. Och matte och husse är så stressade att de inte hinner se olyckan förrän den redan har inträffat.

– Chokladförgiftning är det vanligaste, säger Heide Stridh, sköterska vid Regiondjursjukhuset Bagarmossen.
Det kan gå fort för en hund att sluka en chokladask, och de stora raserna kan nå ända upp på skåpet eller köksbänken.
Choklad innehåller ämnet teobromin som är giftigt för hundar. Hur allvarligt läget blir beror på hur mycket hunden ätit i förhållande till sin kroppsvikt.
– Ring till veterinären så fort som möjligt för att få vägledning och hjälp med att räkna ut hur mycket choklad hunden fått i sig, råder Heide Stridh.
Vår julmat hör överhuvudtaget inte hemma i hundens mage, konstaterar Hans Rosenberg, pressansvarig vid Svenska Kennelklubben.
– Hunden mår inte bra av vare sig det feta, det rökta eller det välkryddade.
I stället för människojulmat föreslår han till exempel ett märgben att tugga på.
Håll också både hund och katt ifrån granen, eller häng pyntet högt upp. Se upp för paketsnören som kan komma in och fastna i tarmarna, likaså nötter.
Och hur stabil hund man än har ska man aldrig ta med den ut under nyårsfirandet. Hunden ser ingen förklaring till fyrverkerierna och kan bli rejält skrämd.