Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Julen är en gemenskapens högtid"

Annons

Julen närmar sig och de känslor som är förenade med den likaså. Känslor av frid, av glädje och kanske av en del julstress. Klappar ska köpas, julbesök hos nära och kära ska planeras och all julmat ska förberedas.

Men allt det där är förstås kärt besvär. Det handlar om gemenskap. Julen är en gemenskapens högtid. Vi samlas, inte bara för att värna vår kultur och hålla familjetraditioner vid liv. Vi samlas för att vi berikas av gemenskap med andra.

De handlar om alla sådana tillfällen. Sådana som när vi sjunger i kören, när vi spelar i idrottslaget, när vi träffar andra i pensionärsföreningen och så vidare. Gemenskap kan också sträcka sig över landsgränserna. Vi kristdemokrater har utgångspunkten att alla människor i någon mening är våra bröder och systrar. Det vi gör i gemenskap med andra och för andra, har betydelse för i vilken riktning världen utvecklas. I stort och i smått.

Givandet och engagemang för sina medmänniskor är inte bara en glädje, ett mänskligt behov och en god gärning. Det är också en förutsättning för det goda samhället. Finns inte givandet som en självklar del av resursflödet finns bara staten, byråkratin och skatterna kvar. Att engagera sig och att ge är därför också, någonstans, ett politiskt ställningstagande för en mänskligare värld.

Det är när vi tänker att vår insats här i världen begränsas till att vi bara behöver betala skatt som politiken istället tvingas gripa in. För då har vi tyst överlåtit allt samhällsansvar åt staten. Då är det upp till den politiska sfären att sköta allt som har med forskning, kultur, solidaritet och socialt arbete att göra. Vi som enskilda människor och det civila samhälle vi lever i passiviseras.

För oss kristdemokrater är det civila samhället grunden för en god samhällsutveckling och hög livskvalitet för var och en av oss. Den offentliga välfärden ska hålla hög kvalitet och vara tillgänglig för alla. Men historiskt har politiken i Sverige gått ut på att låta all sorts samhällsverksamhet handhas av staten genom politiskt styrda institutioner. Allt stöd och all service på ett och samma vis – oavsett personliga önskemål och behov.

Den obalansen vill vi rätta till. I vårt kristdemokratiska Sverige ska det enskilda engagemanget för samhället ha sin plats vid sidan av de offentliga bidragssystemen.

Enkla men handgripliga reformer kan göra mycket av detta möjligt: Vi kristdemokrater vill rent konkret skattebefria gåvor till organisationer som arbetar för det gemensamma bästa. Socialt arbete, bistånd och på sikt också kultur och forskning. I december kommer vi därför att lyfta fram detta i en särskild kampanj på temat ”Ett mänskligare Sverige”.

Den sortens skattebefrielse är vägen fram till ett mänskligare samhälle. Också vi själva, inte bara de stora skattefinansierade systemen, ska direkt kunna påverka samhällsutvecklingen. Vad är det som just du tycker är viktigast att stödja och uppmuntra? I vilken riktning vill du och din familj att samhället ska gå?

Ett starkt civilt samhälle är det bästa värnet mot en politisk sfär som vällt över sina gränser. Och det bästa sättet att få en renässans för civila samhället är att uppmuntra givande, engagemang och solidaritet med andra.

Vad kan bättre påminna oss om detta än den här tiden, då julen nalkas?

Göran Hägglund, partiledare (kd)
Lennart Sjögren, partisekreterare (kd)

Mer läsning

Annons