Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julia Viktoria besegrade det dåliga självförtroendet – nu vill hon bli Sandvikens nya stjärna: "Jag är väldigt bestämd av mig"

För bara ett år sedan skakade 15-åriga Julia Engborg från Sandviken av rädsla när hon skulle uppträda. Hon frös till och kunde till och med börja gråta när det var dags.
Steg för steg har hon gjort sig av med det dåliga självförtroendet – och nu släpper hon sin första singel "I'll do it for you" under artistnamnet Julia Viktoria.

Klippet: Hur Julia Viktoria berätta om nya låten och vad klasskamraterna säger till henne:

Det normala i rollen som reporter är att hålla pressmaterialet utanför berättelsen – men i 15-åriga Julia Engborgs fall känns det relevant att lyfta fram det pressutskick som gått ut till nöjesredaktioner i Gästrikland. Hemsidan, pressbilderna och presentationstexten – allt håller en klass som undertecknad bara sett från redan etablerade artister. Knappt ens det.

Här har vi i stället att göra med en ung tjej från Sandviken som är osignad och precis ska släppa sin första singel. Det andas målmedvetenhet. Och självförtroende.

– Jag är väldigt målvmedveten. Jag studerar hur det går till och gör det själv sen. "Vad är det som behövs för att komma dit?" brukar jag fråga mig, sen checkar jag av listan bit för bit, säger hon när Arbetarbladet möter henne på Jernvallsskolan i Sandviken där hon går årskurs 9.

Julia Engborg har satt målet högt. Hon vill slå igenom på bred front och bli en stjärna – en stor artist både i Sverige och internationellt sett.

LÄS MER: Familjen rörd av Sandvikenbon Christian Andréns filmsuccé: "Tänk, den här killen skulle inte ens bli två"

– Men jag är inte ute efter limousinerna, det är inte det som är min dröm. Jag vill vara en artist som har en mening med det jag gör. Jag vill vara en förebild som kan inspirera andra och ge andra bättre självförtroende och sprida kärlek med min musik, förklarar hon.

Själv har hon brottats med dåligt självförtroende.

– Jag hade en period där jag mådde dåligt, var deprimerad och kände mig nedtryckt. Nu har jag bra självförtroende men i början när jag skulle uppträda på sångkurser till exempel så skakade jag av rädsla. Jag frös till och kunde till och med börja gråta. Jag var osäker på om jag dög och var orolig över vad andra skulle tycka.

Varför fortsatte du trots att du mådde så dåligt?

– Jag är bestämd av mig. Steg för steg har jag vant mig. Jag kan fortfarande vara lite spänd och pirrig men i dag vet jag att jag klarar av det. Jag känner att jag hela tiden utvecklas och att det går snabbt.

LÄS MER: Kritiken blev för mycket – nya nattklubben Opium byter namn till Olivia

Många unga sångförmågor från närområdet har tagit vägen genom Helges Sångstudio i Gävle. Dit var kön för lång. Julia Engborg har gått sin egen väg i stället – och tagit hjälp av flera lokala musikprofiler. Först hade hon Ludvig Blix (bandmedlem i The Entire Cast bland annat) på Studio Monoton som vokalcoach, sen har hon tränat med Sandvikentrummisen Olle Tjern och Clara Hagman (Clara Mae). Den sistnämnda har varit med och producerat låten "I'll do it for you" som också är skriven av Julia själv och Henrik Moreborg.

– Jag är jättetaggad på att släppa låten. Sen är det bara att hoppas att någon vill att jag ska uppträda med den också, säger hon.

LÄS MER: Simian Ghost släpper ny singel – och nytt album kommer redan i höst