Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julkonsert som får MVG

Den här kvällen är ett projektarbete genomfört och lett av Maja Swedén (som vi sett med The Deer Tracks) och Anna Hed. Gymnasietjejerna har satt ihop programmet, bjudit in ett gäng skolkompisar på scenen, två dansare från danslinjen, samt ordnat att Vasaelever står för hela teknikbiten.

Och det slår mig att dagens tonåringar är så bevandrade i musiken, på ett sätt som vuxna, etablerade musiker inte alls kommer i närheten av. Vad sägs om följande jullåtar? Maybe this Christmas av Ron Sexsmith, vilken julshow får man höra den på? A Christmas duel av The Hives. Christmas av underskattade Leona Naess. Ja, dagens ungdomar har totalkoll på kvalitativ musik vi sällan hör på radio.

Samtidigt har de koll på forntiden. Maja Swedén sjunger vackert i klassikerna Have yourself a merry little Christmas och Christmas song. Silent night, med en betydligt mörkare text än originalet var ett nytt, bra grepp av Philippa, Amelia och Hedda. Anna Heeds blåsarrangemang till en trumpet och fyra saxofoner var skimrande vackert i Det är en ros utsprungen och Bereden väg för Herran. Kan du vissla, Johanna, kvällens enda ickejullåt, spelades med halsbrytande teknik av Johannes West.

Körarrangemanget i Jul, jul strålande jul tillförde en ny dimension till klassikern. Och humorn i Rocking around the Christmas Tree bjöd till skratt bland alla släktingar och vänner som kom i drivor till Spegeln.

Under låtens trumsolo fryser sångerskan Wilma och övriga musiker till stillastående statyer medan trummisen lämnar stolen och går runt hela trumsetet och fortsätter slammersolot. Övriga bandet får stå still väldigt länge... Julshowen hade det mesta: fiolgnidande julpolskor, vacker körsång, jullåtar från nu och förr, bländande solister, stämningsfullt blås. De här ungdomarna är musikens framtid och den framtiden är lika ljus som ett luciatåg.

MVG till Maja. MVG till Anna.