Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julmusten firar 100 år

Julmusten har på nytt tagit plats i affärerna. En succédryck som i år firar 100-årsjubileum.

Det var nämligen 1910 som den första tillverkningen av julmust kom i gång i Sverige, en variant av alkoholfri julöl. Födelseplatsen var Örebro där far och son Robert och Harry Roberts lanserade drycken.


Harry Roberts hade studerat kemi i Tyskland och det var där han födde idén och skapade det recept som blivit ett stycke svensk dryckeshistoria. Efter flera års forskande och experimenterade skapade Harry den svarta tillsats som liknar svagdricka till utseende, men som har en helt annan smak.

Alkoholfritt alternativ
Än i dag har familjeföretaget Roberts AB i Örebro patent på det hemliga receptet vars ingredienser bara ett fåtal personer känner till. Klart är dock att det består av humle och malt (numera i extraktform) plus olika kryddor, örter och aromämnen.


I stort sett all julmust som tillverkas i Sverige köper än i dag sin essens från Roberts AB.
Musten lanserades inledningsvis som en alkoholfri alternativ måltidsdryck till den då populära mörka ölen under namnet Münchenöl, men klassades 1920 som läsk och började kallas julmust.

Varierande sötma
Under december brukar vi dricka drygt 40 miljoner liter julmust, vilket innebär att svensken i snitt konsumerar fem liter under årets sista månad - då musten står för hela 50 procent av den totala läskförsäljningen.


Förra året svarade julmusten för över 11 procent av årets läskförsäljning, och under veckorna kring jul sjunker övrig läskförsäljning markant till förmån för just julmusten.

De olika märkena smakar i stort sett lika då de köper in samma smakgivare, även om spädningsgraden av extraktet och sötman kan variera. Förra året lanserade Spendrups även en ekfatslagrad julmust, Nygårda Ekfatslagrad Julmust, som sålde bra och som även finns till försäljning i år.


Sune Liljevall