Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julstämning i Furuvik trots regn och gråväder

Julmarknaden i Furuviksparken spred julstämning trots ruskväder.


850 000 ljus bidrog till det.


Men snart växer träden ur sina ljusslingor.

Föräldrarna kamerablixtrar ivrigt mot tomten, som de värsta paparazzis. Barnen sitter i hans knä och får julklappar. Mattias Lumbrant kommer bort till pappa med sitt paket. Förslaget från Arbetarbladet om att spara det till julafton faller inte i god jord.

Han verkar inte totalnöjd med innehållet: en anteckningsbok.

– Vad är det här, inga bilder?

Utan snö får de 850 000 ljuspunkterna i Furuviksparken jobba extra mycket för att sprida julstämning, när duggregnet mer för tankarna till en trist helg i slutet av oktober än veckorna före julafton. Men många har ändå kommit till parken för att bli duggregnade på.

– Synd att det regnar. När vi testade ljusen första gången var det snö, och då är det sagolikt, säger parkens vd Tom Widorson när vi träffar på honom.

Alltså kan vi dementera att det inte är Tom Widorson som är tomten. Nej, tomten är en professionell tomte, med riktigt skägg, och ser ut att vara född till jobbet, även om han troligtvis inte bar skägget redan då.

Arbetsmarknaden övriga året måste vara tuff, även när det inte är finanskris.

Trots att vädret inte är medgörligt, sprids ändå en julstämning i parken, med julsånger – konstigt nog bara på engelska - och marknad där det mesta med anknytning till julen kan köpas. Tomtenissar går runt med små hästar för barnen att rida på. 60 kronor kostar det för vuxna att komma in, 40 för barnen.

De har jobbat ända sedan parken stängde i höstas med att hänga upp alla ljuspunkter. Det ser inte ut att vara ett avundsvärt jobb, och då finns det ändå svårigheter som man inte tar med i beräkningen. Som att träden växer ur sina ljusslingor, när de har suttit uppe några år.

Men det stora trädet vid entrén har fått en elastisk slinga som tål växtkraften. Det är lite mer avancerade slingor än de vi har hemma, som ni kanske förstår.

Med 850 000 ljuspunkter funkar det inte riktigt att allt slocknar om en lampa går sönder.