Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julstress och blockpolitik

/
  • Stress. Julstressen närmar sig allt medan politiken spurtar för fullt inför jul-och nyårsledigheten med oppositionen i fortsatt opinionsövertag.

Annons

När jag skriver detta har jag alldeles nyss firat lucia. Hon var ett och ett halvt år och heter Karin. Hon ville helst ha en pepparkaka och sedan ut i det vackra vintervädret med cirka tre decimeter gnistrande snö i sju graders kyla och strålande sol för att åka kälke. Vad är en luciakrona mot en kälkfärd för den som aldrig gjort någon sådant tidigare sitt liv. Intet.

Nu när Lucia är passerat lackar det på allvar mot jul. Äntligen, utbrister alla trogna julentusiaster. Vad är inte en härlig månad av riktigt jäkt och mycket stress med påföljande risk för angora pectoris (hjärtsnörp) värd.

Ni vet alla hur det är: På jobbet ska allt slutföras innan det nya året slår till. All fritid åtgår till att fixa dessa julklappar som vi redan förra året lovade oss att begränsa till det mest minimala någonsin. Så all denna julmat med sina medicinska följder. Från gall- och njursten till vanligt enkelt magknip. Varför gör vi på detta sättet?

Så här i mitten på december är julklapparna lovliga, att så är fallet visar inte minst hur svårt det är att ta sig in på vissa köpställen.

Finanskrisen är inget hinder för den köporgie som nu är på väg mot ett crescendo.

När det gäller granen ska den komma från naturen och ha riktiga barr som luktar och har egna småkryp i grenverken. Men då gäller det att få granen från den rot på vilken dess stam är fästad. Inte alltid så lätt, men här i hälsingeskogarna går det bra. Granarna står tätt.; även om de inte alltid är så granna, men vart jag än såg, gran vid gran jag såg. Så nu har jag både ute och innegran. Utegranen påklädd och innegranen i väntan på påklädning.

Mitt i all julstress stannar förstås inte samhället upp. Även inom politiken är tempot högt innan julfriden sänker sig.

I vårt landsting lyckades avhopparen från miljöpartiet Laszlo Gönczi från Färila se till att den borgerliga budgeten segrade vid fredagens landstingsfullmäktige. Vi får snart se vad som kan komma ut av detta politiska kaos. Det talas redan om överenskommelser över de politiska blockgränserna i stället för att de jämnstora blocken sitter och surar på var sitt håll med Laszlo som enväldig domare mellan sig. Vårt landsting har nog med problem som det redan är.

Flyttar vi oss till riksplanet har blockpolitiken allt mer cementerats sedan högeralliansen kom till makten. Nu står två tydliga block emot varandra. Alliansregeringen och de rödgröna. Vad det i förlängningen leder till vid valet i september 2010 törs väl ingen sia om i dag, mer än att det blir en tuff fight om makten.

Opinionsmätningarna talar sitt språk. Tydligt. Oppositionen leder med

13–15 procent i opinionsmätningarna. Så även i den tunga SCB- undersökningen som presenterades i veckan som gick, där drygt 9 200 personer tillfrågades.

Socialdemokraterna är fortsatt större än de fyra borgerliga partierna tillsammans. Allt medan kristdemokraterna får kämpa förtvivlat för att hålla sig över 4-procentsspärren.

Inte heller Jan Björklunds folkparti eller Maud Olofssons centerparti rosar den politiska marknaden. De ligger farligt nära 4-procentsspärren. Moderaterna är ensamma överlägset större än sina tre små satellitpartier tillsammans.

Nu har alliansen att tampas med världsomspännande finanskris och en lågkonjunktur som ingen vet hur djup den kan bli. Det vi redan vet är att varslen om uppsägningar inte varit så omfattande som nu sedan 1990-talet och att alla prognoser pekar på en arbetslöshet kring 9–10 procent valåret 2010.

Samtidigt har högeralliansen försämrat för människor att klara omställningen från arbetslöshet till jobb genom att ha skrämt bort människor från a-kassan. Alltför många riskerar att hamna utanför trygghetssystemen.

Mer läsning

Annons