Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jüri hade en väl utvecklad analytisk förmåga

/

JÜRI TALTS, Gävle, som avled 1 februari 76 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Else-Britt, sönerna Janne och Olle samt brodern Jorma med familjer.

Annons

Jüri föddes i Helsingfors. Hans mor kom från en prästgård i Koski nära Åbo och hans far från gården Rabivere i Estland. De gifte sig 1932 och flyttade 1936 till Tallinn. Familjen kom som flyktingar till Sverige 1944. De kom med en fiskebåt som landade vid Enocksnäs, ett fiskeläge söder om Hudiksvall. Efter några dagar flyttades de till ett flyktingläger vid Ockelbo. Jüris mor som var svenskspråkig fick ofta följa med sjuklingar till Gävle för att agera som tolk. Snart fick hon erbjudande om arbete som tandläkare i Smålands Rydaholm och där växte Jüri upp.

Efter studentexamen i Kalmar kom Jüri till Lund där han under ett år studerade matematik och träffade sin Else-Britt. Sedan följde studier vid KTH i Stockholm till civilingenjör i lantmäteri och teknisk licentiat i fotogrammetri.

Jüri bildade företaget Planalyt som utförde beräkningar av fotogrammetrisk blocktriangulering. Efter några år på dåvarande Rikets Allmänna Kartverk sökte och fick han 1970 tjänst som professor i skoglig fotogrammetri vid Skogshögskolan på Norra Djurgården.

När sedan Skogshögskolan ingick i Sveriges Lantbruksuniversitet och flyttades till Umeå, lämnade Jüri sin tjänst där och tog 1978 anställning vid det nybildade Lantmäteriverket och flyttade till Gävle där han verkade till sin pensionering.

Här arbetade han huvudsakligen med teknisk utveckling beträffande olika praktiska tillämpningar av fotogrammetri och fjärranalys. Digitala metoder behövdes för att utveckla kartläggningsarbetena inom Lantmäteriet. Jüri gjorde i det sammanhanget bestående insatser för att med modern teknik rationalisera verksamheten genom införande av GPS-styrd flygfotografering, digital bildbehandling och blocktriangulering. De senare åren arbetade Jüri mycket aktivt med att utveckla den teknik som behövdes vid digitalisering av kartor.

Redan under åren som assistent vid institutionen för fotogrammetri deltog Jüri i internationellt samarbete inom forskning och utveckling av tillämpningar av läroämnet. Detta skedde dels inom International Society for Photogrammetry and Remote Sensing, dels och framför allt inom Organisation Européenne d’Études Photogrammétrique Éxperimentales. Många är de sammanträden där vi i olika funktioner tillsammans med Jüri representerat Sverige i den centrala ledningen av sistnämnda organisation. Jüri ledde dess arbete med blocktriangulering 1977–84, han var officiell talesman för Sverige 1987–2001 och president för organisationen 1988–90.

Jüri hade en väl utvecklad analytisk förmåga. Han prövade gärna nya metoder och matematiska algoritmer för att lösa tekniska uppgifter. Han gillade att syssla med intellektuella problem. Jüri tyckte om att spela schack, först med sina unga söner och senare med barnbarnen. 

Ibland såg man i tidningen att han löst korsordet. När sudoku kom var han snabb med att göra ett datorprogram som löste detta hjärnbryderi.

Jüri hade också ett intresse för bilar. Under Teknisåren skaffade han en Volvo PV med B18-motor som hade dubbla förgasare, vilka han var noga med att ställa in korrekt. Senare var det mest Mercedes och Porsche som han körde omkring med. Ofta blev det utflykter med familjen för svampplockning och semesterresor på kontinenten.

Efter många år som yrkeskollegor till Jüri har vi också utvecklat en varm vänskap med honom och hans rara hustru Else-Britt. Det var alltid trevligt att tillbringa fritiden tillsammans med honom. Med tacksamhet minns vi detta.

Kennert Torlegård, professor emeritus, KTH

Lars Ottoson, före detta teknisk direktör, LMV

Annons