Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jurist: ”Det är kränkande”

Perslundaskolans rektor Marko Friman vill införa totalförbud av mobiltelefoner på skolans område. Skolinspektionen är kritisk till förslaget.

– Jag har svårt att se att ett sådant förbud kan bli möjligt. En mobil är en persons ägodel, den kan man inte förbjuda hur som helst, säger Alf Johansson, jurist på Skolinspektionen.

Skollagen ger lärare möjlighet att beslagta föremål, berättar han. Men man kan inte beslagta ett föremål bara för att det är en mobil. Den måste vara störande under undervisningen. Enligt Alf Johansson kan man exempelvis inte beslagta mobiler i korridoren på en rast.

– Tveksamt om man skulle kunna införa något sådant. En mobiltelefon är en del av den personliga integriteten. Jag har svårt att se att en mobil på en rast ska vara störande, säger han.

Totalförbud av mobiler har inget stöd av skollagstiftningen, menar Alf Johansson.

– Rektorn får nog tänka både en och två gånger.

Ett av Marko Frimans argument för att förbjuda mobiler på raster är att det förekommer att elever filmar andra elever som kan uppleva detta som kränkande. Men den anledningen håller inte enligt Skolinspektionens jurist.

– Man kan inte generellt förbjuda alla från att använda mobiler. Det är kränkande enligt lagstiftningen. Man kan inte utgå från att alla elever med mobiler filmar andra, säger han.

Om reglerna bryts är kvarsittning, enligt Marko Friman, en möjlig konsekvens.

Vad anser du om kvarsittning som konsekvens vid mobilanvändning?

– Tanken med kvarsittning är att om du är stökig och inte koncentrerar dig ska du ta igen förlorad undervisning. Att koppla mobilanvändande på en rast till kvarsittning är inte enligt skollagen, säger Alf Johansson.