Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juryn är fortsatt hemlighetsfull

Juryn valde Umeå och Lund, men berättar inte varför.


– Vi ville välja sådana som vi tror kan vinna för att inte inge några falska förhoppningar till de andra, säger juryns ordförande, engelsmannen Sir Robert Scott.

Sir Robert Scott är mannen bakom Liverpools satsning på att bli kulturhuvudstad 2008. Hela den samlade skaran hos Kulturrådet i Stockholm lyssnade andaktsfullt när han efter juryns överläggningar klev ut för att tillkännage beslutet.

– Vi har fyra seriösa ansökningar från fyra seriösa städer, väldigt olika städer, förklarade han innan han först berättade att juryn bestämt sig för att skicka två städer vidare till finalrundan.

Lund fick först veta att de hade gått vidare. Ett stort jubel följdes av en konstpaus. Sedan lästes Umeå upp.

Då var två läger glada medan de två andra, Gävle och Uppsala, reste sig upp som goda förlorare och gratulerade sina konkurrenter.

– Det har varit en väldig anspänning, men jag är klart besviken, sade Gävles kommunalråd Carina Blank, som ändå kunde bjuda på ett leende.

– Vi ville inte inge några falska förhoppningar och riskera att städer som inte kan vinna satsar pengar på dyra kampanjer. Vi bedömde att Gävle och Uppsala inte kunde vinna, förklarar Sir Robert Scott en stund senare.

Han berättar att juryn främst hur utgått från två kriterier i sin bedömning, den europeiska dimensionen i ansökan och hur medborgarna har deltagit i beslutet.

Men han svarar inte på några frågor om Gävles ansökan eller varför just Umeå och Lund gick vidare.

– Det får man läsa om i vår rapport när den kommer, säger Sir Robert Scott.

Juryn tyckte även att det skulle vara en ”geografisk spridning” mellan de två kandidatstäder det står emellan.