Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

K-Rauta som brann 2006 var byggt med likadant material som höghuset i London

Plasten som tros vara en bidragande orsak till att höghusbranden i London i förra veckan fick sån stor spridning fanns också i K-Rauta-varuhuset som brann ner i Fjällbackens köpcentrum i Gävle 2006.

En granskning som SVT nyheter gjort visar på tio större bränder som ägt rum i Sverige, som alla har det gemensamma att de använt sig av isolering i cellplast, precis som 24-våningshuset i London som brann i förra veckan, då 79 människor miste livet.

Ett av de fall som lyfts fram i granskningen är K-Rautabranden för elva år sedan, då värden för cirka 150 miljoner förstördes.

Vid alla bränderna beskrivs brandförloppet som väldigt snabbt. Förutom branden i Gävle har stora bränder i Västerås, Lund, Mjölby, Trollhättan, Gislaved, Skövde, Herrljunga och på Värmdö ingått i granskningen.

– Cellplast är ett material som består av en petroleumblandning och luft. Det gör att det brinner väldigt bra, säger Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen till SVT.

Han tror att anledningen till att användningen av cellplastisolering har ökat de senaste åren beror på att den är billig i jämförelse med andra material.

Enligt SVT har brandorsaksutredningarna som räddningstjänsterna skickade till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i samband med bränderna beskrivit cellplasten som orsaken till en mycket snabb spridning och som förödande och svårsläckt.