Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kåkfararen som sadlade om

Annons

Den Gävlefödda författaren, debattören och skådespelaren Lasse Strömstedt har avlidit 74 år gammal. Han dog i sitt hem utanför Gränna i lördags efter en tids sjukdom.

Lasse Strömstedt föddes i Gävle 1935 och växte upp som arbetargrabb på Brynäs. Tidigt hamnade han i kriminalitet; från 15 års ålder och 20 år framåt åkte han in och ut på uppfostringsanstalter och fängelser. Totalt blev det elva år bakom galler.

Men 1971 släpptes han ut för sista gången och Lasse Strömstedt blev kåkfararen som sadlade om till författare. Det var några tuffa år som följde efter frigivningen, då Strömstedt arbetade på Teater Fem i Göteborg som dramatiker och scenarbetare.

1974 kom så hans första bok, ”Grundbulten”, som han skrev tillsammans med Christer Dahl under pseudonymen Kenneth Ahl.

Han kom att skriva en rad böcker, däribland den självbiografiska trilogin ”Gå i fängelse”, ”I fängelse” och ”Sanningens minut”. I novellsamlingen ”Bondfångare” (1989) skildrar han uppväxtmiljön på 40-talets Brynäs i flera berättelser. Hans sista bok blev under ”Högriskbegravning” (2006), vilken skrevs under pseudonymen Kennet Ahl.

Han gjorde också filmroller och var en efterfrågad föreläsare. Han deltog flitigt i samhällsdebatten med egna erfarenheter från fängelser och drogmissbruk.

Till Gävle med omnejd återvände han ofta just i egenskap av föreläsare om att leva som missbrukare. Han kom att bli en erkänd opinionsbildare i dessa frågor.

– Han har bland annat träffat och fått en glasplakett av Nancy Reagan för sin kamp mot narkotikamissbruk, säger nära vännen och ex-hustrun Ann-Christine Bärnsten till Aftonbladet. n

TT Spektra, Aftonbladet, Arbetarbladets eget arkiv.

Annons