Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalaskul kalas

/

Det ska skickas ut inbjudningar, handlas och bakas, samtidigt som du ska orka ta dig till jobbet varje dag. Var inte orolig. Det finns en lösning!

Kalaset kommer att bli en höjdare utan att du behöver stressa ihjäl dig över det.

Både du och ditt barn kommer att ha tid att njuta av det!

Annons

När Prima kommer till Vikingavägens kvarterslokal i Södra Bomhus, en kall och mörk söndag eftermiddag i början av december, är det full fart.

Vi möts av skrik och skratt i den varma lokalen. Det är i full gång med ett barnkalas. Det står julmust, pepparkakor och ostkrokar på borden.

I dag är temat ”jul” och barn springer omkring med tomteluvor och finkläder. Vid borden sitter föräldrarna och ler samtidigt som de klappar i takt med musiken. Barnen är fulla av adrenalin, de hoppar och skuttar, leker och springer omkring.

Det är ”Barnsligt kul” som har fixat kalaset för barnen på Vikingavägen. Barnsligt kul är ett projektarbete som drivs av Lovisa Borgström, Karolina Fors och Helena Limér som går på Borgarskolan. De anordnar kalas åt privatpersoner och föreningar som inte vill, kan eller har tid att göra det själv. De planerar hela kalaset tillsammans med föräldern som beställer kalaset och under kalaset sköter de i princip allt.

– Idén till projektarbetet fick vi från en bok jag läste. Den handlade om någon som gjorde kalas, säger Helena Limér.

– Vi tänkte först att vi skulle ha det för tonåringar men det skulle bli för svårt.

”Barnsligt kul” tar 350 kronor för ett standardkalas, där det ingår fika och lekar. Om man vill ha ett tema på kalaset kostar det extra. Hittills har de haft jul- och melodifestivalteman. Alla pengar de får in från kalaset går till Rädda barnen.

– Vi leker för att andra ska få möjlighet att leka, säger Lovisa Borgström.

30–31 januari håller ”Barnsligt kul” ett offentligt kalas där alla är bjudna. Det kommer kosta 20 kronor i inträde och även då går pengarna till Rädda barnen.

– Finns intresset efter vi slutar skolan kanske det kan bli ett företag, säger Helena Limér.

I slutet av kalaset, medan barnen leker ”hela havets stormar”, får ett av barnen syn på någonting utanför fönstret.

– Tomten!, skriker barnet och alla rusar mot fönstret.

Utanför fönstret står ingen mindre än tomten och kikar in. Han kommer in genom dörren och barnen flockas omkring honom.

Under tiden alla barnen är runt tomten och får godis passar vi på att fråga en av föräldrarna på kalaset vad hon tyckte om iden kring ”Barnsligt kul”.

– Det är ju jättekul för barnen och tjejerna har jättebra fantasi. Det är skönt att jag slipper göra det, säger Maria Högberg.

 


jessica.gothe@skola.gavle.se

Mer läsning

Annons