Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Kalkverket var en ren dödsfälla”

Det var en ren dödsfälla att utföra saneringen i kalkverket på det vis som den utfördes och även GR Sanering bär därför ett stort ansvar för olyckan. Det visar Arbetsmiljöverkets utredning.

Att säkerhetsarbetet vid kalkolyckan i Rättvik brast är tydligt. Både SMA Svenska Mineral som driver kalkverket och GR Sanering som utförde arbetet får kritik av Arbetsmiljöverket. Andreas Neuman och hans kollega fick betala för bristerna och det hade kunnat kosta dem livet. Det framgår av inspektionerna som gjordes efter olyckan.

Fanns ingen ansvarig

De två männen hade inte rätt skyddskläder och arbetet utfördes inte på ett säkert sätt. Dessutom fanns en stor tidspress eftersom den fortsatta produktionen var avhängd av att kalkfickan sanerades. Därför var det en lördag som GR Sanering var på plats i Rättvik och det fanns då varken någon ansvarig arbetsledare eller tillräcklig beredskap för ett eventuellt tillbud.

Ren slump räddade dem

Att det råkade finnas andra arbetare på plats som kunde rädda de två männen var bara en ren slump. Det hade därför kunnat gå mycket värre och olyckan hade mycket väl kunnat ha dödlig utgång, bedömer Arbetsmiljöverket.

GR Sanering tvingades efter verkets kritik till många åtgärder och ett mycket mer omfattande säkerhetstänk.