Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalla mörka vinterkvällar - som gjorda för spel

/
  • SÄLLSKAPSSPELHÅLA.

Jul och tid för glöggmys, pyntande och umgänge med nära och kära. Jul är också tiden för att visa syskon och päron vem som egentligen dominerar spelbrädet.

Annons

Kalla mörka vinterkvällar - som gjorda för spel
Jul och tid för glöggmys, pyntande och umgänge med nära och kära. Jul är också tiden för att visa syskon och päron vem som egentligen dominerar spelbrädet.
Varje jul landar en drös nya sällskapsspel i handeln, och Arbetarbladets medarbetare har spelat för glatta livet de senaste veckorna för att du själv ska slippa spela de tråkigaste spelen.
Här är de alla – floppar och toppar.
Vi har betygsatt spelen från 1 till 5.

---------------------------------------------------------------

Multiplayer Pentago
Mindtwister
Från 7 år
2–4 spelare eller lag
Cirkapris: 359
Betyg: 5
l Pentago är enkelt men genialt. Man ska få fem i rad, som i luffarschack – med twisten att spelplanens brickor går att vrida.
Det känns också som att man vrider sönder hjärnan för att kunna klura ut hur spelplanen kommer att se ut när brickorna har vridits.
Skillnaden mellan vanligt Pentago och denna multiplayer-version, är att i denna kan fyra spelare samsas på samma spelplan, vilket gör det mycket svårare att ha koll på motståndarna och sabotera deras drag.
Ett plus är att varje omgång är avklarad på några minuter. Alltså inget Monopol-segande som drar ut över flera timmar.
Reglerna är så enkla att man kommer igång genast.
Med flera spelare följer också möjligheten till tjuv och rackarspel. Pakter kan knytas och upplösas snabbare än på Robinson-ön.
Att spelets utformning har en enkel skönhet gör inte saken sämre.

Repello
Mindtwister
Från 8 år
2-4 spelare
Cirkapris: 349 kronor
Betyg: 3
Betyg: 4
Repello är lite krångligt att komma igång med, men när man väl har lärt sig hur spelet fungerar är det ett mångskiftande och roligt strategispel.
Problemet med strategispel kan vara att de bara är roliga för schackmästare som förmår planera i tusen steg framåt. Repello är så oförutsägbart att även erfarna strateger får svårt att förutse alla tänkbara scenarion.
Målet är att samla så många repellrar som möjligt, brickor som fungerar lite som magneter. Ingen repeller får ligga intill en annan, och ett drag är över när alla ligger fria. De första omgångarna är lite sega, men när spelplanen fylls av repellrar är det roligt att sätta igång knuffkedjorna.
Ett smart vuxenspel som kräver koncentration och inte för mycket skitsnack.

Junior Pictolino
Egmont Kärnan
från 2 år
1–4 spelare
Cirkapris: 269 kronor
Betyg: 3
Junior Pictolino är det första spel som mina 2,5-åringar har klarat av att spela, Memory och lätta Lotto-spel har än så länge inte fungerat. Av den anledningen var jag beredd att sätta fyra stjärnor först. Men sedan märkte vi att de väldigt snabbt tyckte att spelet blev lite meningslöst och att de började att leka med spelbrickorna i stället. Det är i och för sig inte fy skam det heller, det är inte alla spelbrickor och spelplaner som tål att lekas med av två busiga småkillar.
Det finns två svårhetsgrader på spelet. Ett där man lägger alla spelbrickor med bilderna uppåt på bordet, sedan tar alla spelare en varsin spelplan och ska hitta och säga de sex saker som passar på deras spelplan. Den svårare varianten är att man helt enkelt lägger brickorna med bilderna nedåt. Junior Pictolino är det första spel jag sett från 2+, och det funkar faktiskt. Kul!

Sverige Memo
Betyg: 3
Tactic
Från 4 år
2 eller fler spelare
Cirkapris: 169 kronor
Memory är memory är memory. Det som är speciellt med Sverige Memo är att bildparen föreställer sådant som sägs vara typiskt svenskt, som Pippi Långstrump och älgskyltar. Många av oss har nog spelat memory med roligare bilder än de här. Men ett bra memory ska ju ha några slamkrypare i form av bilder som liknar varandra och därmed försvårar spelet lite. Det är intressant när man upptäcker att berg- och dalbanan Balder på Liseberg, Åreskutan i Jämtland och Turning torso i Malmö lätt förväxlas med varandra. Likadant med bilden som föreställer en gränd i Gamla stan i Stockholm. Av någon anledning förväxlas den lätt med ett gäng kokta kräftor.

Grimasspelet
Tactic
Från 5 år
2–4 spelare
Cirkapris: 289 kronor
Betyg: 2
Låter roligare än vad det är. Spelet innehåller en spelplan med ansiktsbrickor och en kortlek med grimaser. Du drar ett kort och gör den grimas som kortet visar. De andra ska snabbt försöka känna igen grimas och markera motsvarande ansiktsbrickan på spelplanen. Den spelaren som först hittar den rätta bilden får en poäng och får göra nästa grimas. Den spelare som först har fått ihop tre ansiktskort vinner spelet. Spelet är framtaget tillsammans med logopeder och är säkert bra för barn som behöver träna på att kontrollera sina ansiktsmuskler.
Spelet är enkelt och roligt till en början men grimaserna är ganska trista och några är nästan exakt likadana.

Ligretto-Dice
Tactic
Från 8 år
2–4 spelare
Cirkapris: 249 kronor
Betyg: 3
I Ligretto-Dice behöver man aldrig vänta på sin tur, för här spelar alla samtidigt. 24 tärningar i fyra olika färger ska fördelas mellan deltagarna, kastas samtidigt och så fort som möjligt placeras på den gemensamma spelplanen i stigande ordningsföljd och på rätt färg. Snabbt och hetsigt kan det bli; den som behöver grubbla länge kan räkna med minuspoäng. Ligretto-Dice är lätt och ger man barnen något färre tärningar kan de vara med på nästan samma villkor, men för den som gillar tärningsspel är det fortfarande Yatzy som regerar.

Sverige-chansen
Tactic
Från 13 år
3-6 spelare
Cirkapris: 369 kronor
Betyg: 3
Snabbast runt spelplanen vinner. På vägen gäller det att svara på snabbfrågor (den som svarar snabbast tar poäng) och ta ställning till udda påståenden är sanna eller falska (ju säkrare man är på sin sak, desto fler steg kan man antingen vinna eller förlora beroende på hur man väljer att spela sina sant- eller falskt-kort). Spelet är lätt att lära sig och kan liknas vid en snabbvariant av TP där alla får vara med och svara på alla frågor. Roliga påståenden och udda fakta förgyller och blir roliga snackisar. Nackdelen är att det går på tok för snabbt – bara cirka en kvart i speltid. Funkar bättre om man spelar två eller flera varv.

Twilight Eclipse
Tactic
Från 13 år
2–8 spelare
Cirkapris: 369 kronor
Betyg: 2
Samla vänner till familjen Cullen eller Quileute, besegra den nyfödda armén, samla 8 scenkort från filmen och besegra Victoria. Då har du vunnit! På vägen ska du svara på kunskapsfrågor och utföra olika utmaningar. Omöjligt att spela om man inte är insatt i Twilight-handlingen, krångliga regler och svåra frågor. Två spelare är för lite eftersom man ibland ska rösta på en medspelare. Plus (för de hängivna) är att det verkligen handlar om Twilight, att utmaningarna är roliga och att spelet innehåller fina bilder från filmen.

Nya familjens frågespel
Tactic
Från 8 år
2–5 spelare
Cirkapris: 369 kronor
Betyg: 3
I det här spelet vinner 13-åringen lika ofta som mamma. Varje spelare har tre märken som totalt kan inbringa 90 poäng. Men svarar spelaren fel, försvinner märket från spelplanen. Det gör att den som är feg och stannar på en nivå kan få låga poäng, men ändå vinna. Spelet är upplagt i olika ämnen med underkategorier. Varje fråga har sedan olika nivåfrågor. Från lätt till lite svårare. Ett ämne är till exempel underhållning och en underkategori "Jönssonligan". Svaren Dynamit-Harry och Vanheden klarade jag (mamma) galant. Men på frågan vad Sickans riktiga namn är, gick jag bet. Jag förlorade mina poäng och försvann ur spelet. Det finns även lite mer "vuxna" underkategorier, som naturvetenskap och geografi.
Det ingår en klocka till spelet. Det är helt onödigt. Men kanske en rolig leksak.

Lättlurad
Tactic
Från 6 år
2–5 spelare
Cirkapris: 299 kronor
Betyg: 2
Yngsta spelaren börjar som fångare. De andra lyfter varsitt ordkort och bestämmer sig för att antingen säga ordet på kortet eller byta ut det mot ett annat från samma ordklass (adjektiv, verb eller substantiv). Tillsammans bildar spelarna sedan en mening av sina ord och fångaren ska gissa vem som talar sanning och vem som luras. Gissar han rätt får han flytta framåt på spelplanen, annars får spelaren som lyckats luras flytta fram. Först i mål vinner.
Spelet anges vara från sex år men det borde stå att deltagarna ska vara läskunniga. Reglerna känns lite tillkrånglade. Ju fler spelare, desto knasigare meningar men speciellt roligt blir det inte.

A-Ö familjens ordjakt
Tactic
Från 7 år
2 eller fler spelare
Cirkapris: 369 kronor
Betyg: 4
Alla får varsin bokstavstavla. En tärning avgör vilken kategori som gäller. Sedan ska man på tid räkna upp så många saker man kan inom kategorin som börjar på en bokstav som man inte redan täckt på sin bokstavstavla. Den som först har täckt alla sina bokstäver har vunnit. Om man inte klarar de svåraste bokstäverna kan man få täcka dem ändå om man har tur med tärningen. Enkelt, kul och lärorikt trots att de yngre spelarna blir lite ställda av kategorier som "ölmärken", "engelska fotbollslag" och "militärfordon". Men man kan själv hitta på nya kategorier...och samtidigt göra en ny timer, då vad som helst är bättre än den lågbudgetvariant som medföljer.

Bekänn färg
Tactic
Från 15 år
3–6 spelare
Cirkapris: 369 kronor
Betyg: 4
Ett 15+ spel för 3-6 personer. Vems sångröst i karaoke får folk att vrida sig? Vem av dina vänner passar bäst in på påståendet? Och hur tror du att dina vänner har röstat om dig?
Ett roligt spel, bör spelas med nära vänner. Då vissa frågor kräver att man känner varandra.

Goda grannar
tactic
Från 15 år
2–6 spelare
Cirkapris: 369 kronor
Betyg: 3
Goda grannar handlar om att få den snyggaste partnern, den bästa bilen, det största huset och den pråligaste båten. Den som har tur får ett kort med en uppgradering; kanske har det gjorts arkeologiska fynd i din trädgård – vips får du då ett häftigare hus. Däremot får spelarna akta sig för svärmor, hon kan degradera dina ägodelar eller till och med din partner. Några kändisar dyker också upp, bland annat Anna Anka och Daniel Westling. På minussidan märks främst de stereotypa könsrollerna, kvinnan på mellannivån bär förkläde och kokbok, mannen på samma nivå är en affärsman. Men visst, det var roligt när min systers hus nedgraderades precis när hon trodde att hon höll på att vinna.

Eftersnack
Alga
Från 18 år
3–12 spelare
Cirkapris: 249 kronor
Betyg: 1
Ett spel för 4-12 spelare. Ett frågespel där alla spelare ska svara på en fråga i taget, genom att stoppa ner sitt svar i ett svarskuvert och sedan gissa hur många som har svarat ja på den ställda frågan. Sedan är det dags att snacka om varför man har svarat som man har gjort.
Alldagliga och tråkiga frågor. Bökigt med svarskuverten.

Faqir
tactic
från 7 år
2–4 spelare
Cirkapris: 349 kronor
Betyg: 4
I tur och ordning ska man placera ut sina "spikar" på spelplanen för att forma ett mönster där hålen i ens fakirkort passar. Men motspelarna kan förstöra dina planer - och gör det – när de sätter ut sina spikar för att få sitt fakirkort att passa. Enkelt strategispel för de flesta åldrar som blir roligare ju mer man spelar och ju fler man är. "Smart påhittat och kul men ’tänksamt’ och svårt ibland", tyckte sjuåringen.

Ponder
Betyg: 4
De roligaste spelen är de där man får jävlas med varandra. Kan skapa missämja i familjen att knuffa ner barnens grodor i plurret, men om man ska lära sig att förlora är det lika bra att göra det med ett roligt spel som Ponder.
Idén är att man ska föra sitt grodlag över en damm genom att de ska röra sig på näckrosblad. Problemet är att grodorna är buffliga och gärna knuffar motståndare som kommer i vägen. Frustrationen är stor när man har tagit en groda över hela dammen och blir iknuffad och får simma tillbaka precis framför målsnöret.
Ponder är sällskapsspelet för alla som har tröttnat på Fia med knuff, men inte har tröttnat på att knuffa varandra.

Trivoli
Tactic
Från 5 år
2-6 spelare
Cirkapris: 269 kronor
Betyg: 3
Ett aphuvud, en fårkropp och en grisbak kan se roliga ut tillsammans. Men den som vill vinna i Trivoli ser till att kombinera djuren på rätt sätt före sina spelkamrater. Det här är ett spel för barn, men även föräldrar kan få sig en rolig stund. Trivoli har två svårighetsgrader, i den svårare nivån har alla djurdelar samma bakgrundsfärg, de tre som hör ihop går alltså inte att kombinera genom att bara titta på färgen bakom djuret. Ett litet taktiskt inslag finns eftersom den som lyckas läsa motståndarnas drag kan parera deras möjligheter att få till en djurbild. Tyvärr låser sig spelet ibland, när spelarna vrider spelbrickorna åt varsitt håll utan att något händer.

Kaniner
Förlago
från 5 år
2–6 spelar
Betyg: 3
Kortspel där det gäller att kunna räkna snabbt och sedan kasta sig på en ringklocka. Alla deltagare har varsin korthög, korten vänds upp ett och ett och när det finns lika många kaniner som morötter på bordet är det den som snabbast ringer på klockan som vinner allas kort.
Ett snabbt och spännande spel som passar från fem år, men då förutsatt att man bara är två- tre som spelar, annars blir det för många högar att räkna ihop. Kräver också att deltagarnas mattekunskaper är ganska jämna.

Silly socks
Alga
Från 3 år
2–4 spelare
Cirkapris: 149
Betyg: 3
Det råder delade meningar om det här är kul – det vill säga stoppa in händerna i en tvättmaskin av papp och försöka hitta två likadana strumpor utan att titta. Och gud nåde den som letar fram ett par kallingar, då får man stå där och skämmas. Fingerfärdighet belönas, strumporna har nämligen ett mönster som går att skönja med fingertopparna. Barnen gillade spelet, några vuxna tyckte att det var för mycket vardagsrealism.

Vagabond
Alga
Från 15 år
2–5 spelare
Cirkapris: 249 kronor
Betyg: 3
Du reser runt i världen och ska på fyra olika sätt, med hjälp av spelkort, samla poäng för att ta hem spelet. En kompassnurra styr händelserna och eftersom slumpen avgör kan det ibland gå väldigt fort att kora en vinnare. Det var komplicerat att spela premiäromgången, och vi är inte helt säkra på att allt blev rätt. Oklarheter i reglerna gjorde det nämligen svårt att förstå och därmed också att komma igång. Väl på banan är det ett helt okej spel, hyfsat roligt och med blandad svårighetsgrad på frågorna. Ju fler spelare, desto roligare.

Buller å Bång
Alga
Från 5 år
2–4 spelare
Cirkapris: 229 kronor
Betyg: 3
Hur är känseln i fingertopparna? Det är avgörande i det här spelet. En dosa spelar slumpmässigt upp olika ljud – allt från hundskall till en brakfis – och sedan gäller det med slutna ögon känna sig fram till rätt bild (symbolerna på platsbrickorna är i relief) före sina medtävlare.
Det finns olika sätt att spela på och om det enklaste används kan även yngre barn delta.
Roligt de första gångerna, men sen tröttnar man lite när det inte händer så mycket. Svårast är att låta bli att tjuvkika på brickorna.

Sneaky Pirates
Alga
Från 3 år
2–4 spelare
Cirkapris: 149 kronor
Betyg: 2
Skojiga piratfigurer, fina skattkistor att lägga sina mynt i och kul med en snurra i stället för tärning – men tjatigt och ogenomtänkt spelupplägg. När man mot slutet samlat på sig de flesta av mynten blir det ett evigt traskande runt på spelplanen utan att det händer något. Slumpen avgör vem som lyckas snurra hem spelet till slut, här finns med andra ord liten plats för taktik och skicklighet.
Egna modifikationer av reglerna kan göra spelet acceptabelt, annars hade det blivit lägsta betyg.

Vem svarar först
Användbart Litet Förlag
Från 15 år
3–6 spelare eller lag
Cirkapris: 499 kronor
Betyg: 5
Sex ringklockor, en spelplan och en rejäl hög med frågor - jodå, det blir riktigt kul. Och lägg märke till åldersgränsen. Frågorna är av varierande svårighetsgrad men man behöver ha varit med några år för att ha chans på många. Målet är att ta sig runt spelplanens bana med hjälp av de poäng rätt svar ger. Varje fråga är med flera ledtrådar och det ger fler poäng att klara av frågan med få ledtrådar. Alla utom den som läser frågan har chans att svara, det gäller bara att plinga på ringklockan först. Så det kan bli rejält bullrigt när flera ivrigt trycker på sina klockor. Riktigt kul alltså, något att samla kompisgänget runt.

M. I. G. Familj
MIG
7–13 år plus vuxna
2–6 spelare
Cirkapris: 255 kronor
Betyg: 3
Ingredienserna finns redan i ett otal spel med Trivial pursuit som "urmoder". Frågekort med frågor i olika kategorier ska betas av. Tärningar avgör ämne och eventuell "pluttchans" tills någon har klarat alla kategorier. Det nya med M.I.G Familj är att man har separata kort för vuxna och barn. Men som alltid är ett frågesportspel aldrig bättre än nivån på frågorna. Hos oss fungerade detta rätt bra och barnen vann flest gånger. Spelet är dessutom perfekt att ha med på resan.

Smart Ass
Engel Licensing
från 12 år
3–12 spelare
Pris: 439 kronor
Klassiskt frågespel utifrån modellen Poängjakten där det efterhand avslöjas mer och mer om det som spelarna ska svara rätt på. Den som gissar fel är ute och får ingen andra chans.¦¦Så tyckte vi: Starka känslor vid spel?brädet. Bra blandning av frågor som varvar gammal lagrad kunskap med nutidskännedom, vilket gör att yngre spelare hänger med. Upplägget upp?muntrar chanstagningar. Det innebär att även den som är försiktig alterna?tivt mindre spränglärd kan dra nytta av misstag som de mest våghalsiga gör

Bet Your brain
Engel Licensing
Från 9 år
2 eller fler spelare
Cirkapris: 549 kronor
Betyg: 3
Samla hjärnceller och försök hinna före motståndarna med att fylla upp hela hjärnan. Det finns ett antal kategorier med frågor/uppgifter och poängen är att förutsäga hur motståndaren tänker svara. Alla är delaktiga hela tiden genom att gissa hur de ska gå för de övriga. Allra roligast är det att spela i fyra tvåmannalag. Då får man ut mest av spelet. Att spela var och en för sig ger inte samma dimension eftersom man tvingas lägga bort ett antal frågor där det förutsätts att man spelar i lag. Dessutom, om vuxna spelar, måste ett antal barnfrågor läggas bort. Spelet hade vunnit på att delas i två, ett för barn och ett för vuxna.

Callisto
Peliko/Martinex
Från 7 år
2–4 spelare
Cirkapris: 329 kronor
Betyg: 4
Det här är ett lätt, roligt och smått beroendeframkallande spel med lite tetriskänsla. Det gäller att placera ut så många brickor som möjligt av den färg man valt innan spelet är slut. Brickorna i läckra färger har olika form och storlek och ska placeras intill varandra i sammanhängande mönster på spelplanen. Med lite taktik kan man hindra motspelarna från att breda ut sig och samtidigt själv roffa åt sig av utrymmet. Minus bara för de grunda hålen som gör att brickorna lätt hoppar iväg om man blir för ivrig.

Continuo
Peliko/Martinex
Från 7 år
1– 5 spelare
Cirkapris: 129 kronor
Betyg: 3
Klassiskt spel där det gäller att strategiskt placera ut rutmönstrade spelkort så att man får så många likfärgade rutor som möjligt i rad. Antalet rutor i rad är lika med antalet poäng – och flest poäng i slutet vinner. Funkar utmärkt att spela flera eller som alternativ till en patiens. Lätt att lära sig, lätt att spela, lätt att ta med, men inte så spännande eller nyskapande. Har sett det förut, men kan inte låta bli att gilla det i all sin enkelhet. Tror dessutom att det kan falla andra kinaschacks- eller memorynördar på läppen. Passar utmärkt som tåg-åkarspel.
Evelina Davidsson

Dominion
Peliko/Martinex
Från 6 år
2–6 spelare
Cirkapris: 370 kronor
Betyg: 1
Från 6 år? Nä, för den som inte är van vid strategikortspel var det här alldeles för svårt. Vi satt två vuxna, en 19-åring och en 13-åring i över en timme och försökte klura ut hur spelet skulle spelas. Vi förstod helt enkelt inte. Men det var fina kort, och många. Spelinstruktionerna borde ha varit betydligt tydligare.
Enligt informationen på spelet är Dominion ett kortspel om att bygga upp sitt eget rike. Spelarna styr var sitt litet kungadöme, men mycket vill ha mer och det gäller att roffa åt sig innan någon annan gör det. Det låter ju jätteroligt. Om vi bara hade förstått hur det skulle spelas.

Se vad jag kan
Egmont Kärnan
Från 4 år
2–4 spelare
Cirkapris: 279 kronor
Betyg: 3
Ingenting låter eller blinkar, plastgrodorna hoppar inte av sig själva och spelplanen är traditionell. I grunden är det här ett klassiskt frågespel utan särskilt mycket krusidull. Det unika är snarare att det är ett frågespel för så små barn. Har man en mycket vetgirig fyraåring, eller sexåring eller tre och ett halvtåring för den delen, kan det här vara optimalt. Hos oss gjorde det succé. Frågorna är av slaget "Är det flest bokstäver i KO eller GRIS?" och "Ska bilarna stanna när trafikljuset visar grönt elle rött?". Vid rätt svar får grodan hoppa två näckrosblad framåt. Men tur med tärningarna är mer avgörande för vem som kommer först i mål, vilket ökar jämlikheten mellan barn och vuxna. Stora barn kan nog finna spelet enahanda och frågorna för lätta.

Toy Story 3
Egmont kärnan
Från 5 år
Betyg: 5
Woody och kompani bjuder på ett fartfyllt tärningsspel där det gäller att komma först i mål. De välkända figurerna från filmen är spelpjäser och under loppets gång gäller det att samla på sig så många leksaker som möjligt för att ha större chans att vinna under slutspurten. Varierat spel som till och med de vuxna i familjen kan finna underhållande, åtminstone de första tjugofem gångerna. Annars kan barnen behärska det själva efter lite träning.

Junior Colorino
Egmont Kärnan
Från 2 år
för 1 spelare
Cirkapris: 269 kronor
Betyg: 2
Junior Colorino är något så ovanligt som ett spel för en person. Jag skulle knappast ens kalla det ett spel, det liknar mer ett pussel eller en målarbok.
Spelet är från två år och uppåt och därför extremt enkelt. Det går ut på att man ska färglägga en bild med hjälp av plastpluppar. Det finns fyra olika bilder att välja mellan. Mina 2,5-åringar tyckte att det var ganska kul, men för oss var det ju ett problem att spelet bara var för en person... De började rätt snabbt att bråka om spelplanen. För föräldrar till bara en tvååring tror jag dock att Junior Colorino kan vara ett bra alternativ till att läsa den där boken man redan läst sjuttioelva gånger en gång till...

Make 'n' break
Egmont Kärnan
Från 8 år
2–4 spelare
Cirkapris: 300 kronor
Betyg: 5
Med hjälp av tio träklossar i olika färger ska man bygga de modeller som finns på korten som man drar. Det gäller att hinna bygga så många byggnader som möjligt på den tid man slår sig till genom tärningen.Byggbeskrivningarna varierar i svårighetsgrad. Vissa är riktigt kluriga även för vuxna och stresståligheten testas fullt ut. Andra klarar en femåring med vana av legoritningar lätt, vilket gör att detta till ett roligt och spännande spel för hela familjen.
Enda minuset är tidtagarurets ganska enerverande ljud.

Inkas skatt
Peliko/Martinex
Från 6 år
2–6 spelare
Cirkapris: 299 kronor
Betyg: 2
Först till Machu Picchu vinner! Nej, riktigt så enkelt är det inte, men nästan. Det här spelet är lätt att komma in i och riktigt roligt. Det går ut på att ta sig runt Sydamerikas stundtals karga, stundtals lummiga landskap i jakten på inkas skatt. Den som hittar skatten ska föra den till Machu Picchu. Om någon annan under tiden hinner hitta en lyckosol blir det en kapplöpning till den gamla inkastaden. I all sin enkelhet är det riktigt underhållande. Där finns också lite variation, så kan den som känner sig äventyrlig till exempel ge sig ut på havet och besöka Cap Horn, där en belöning väntar. Betyget dras dock ned ordentligt av att spelet är en kopia av den gamla klassikern Diamantjakten, kartan och symbolerna är bara utbytta.

Nyans
Egmont Kärnan
Från 7 år
4-16, lagspel
Cirkaris: 459 kronor
Betyg: 4
NyansBetyg: Betyg: 4
Ett förklaringsspel där man tävlar i lag och under tidspress ska beskriva en av sex snarlika bilder genom ord, charader eller att rita för att medspelarna ska kunna gissa rätt. Samtidigt tickar klockan ( låter som ett tröskverk, rättare sagt).
Spelets tråkiga utseende avskräcker en del, men skenet visar sig bedra, spelet är riktigt roligt. Deltagarna tränas i att beskriva noggrant och medtävlarna måste vara på alerten för att uppfatta skillnaderna mellan bilderna.
Kul familje- och kompisspel som passar alla från skolåldern och uppåt.

Kukeliku
Egmont Kärnan
2-4 spelare
Från 3 år
Betyg: 4
Väldigt enkelt minnes- och tärningsspel och väldigt fängslande för både tre- och femåringen. Det går ut på att samla tuppar i olika färger, och komma ihåg var just den gula eller den röda (och svarta och vita osv) fanns någonstans. Väl simpelt och enahanda för den vuxne, men det här är ett spel som även små barn kan klara själva.

Mer läsning

Annons