Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla nätter räddade premiären för skridskotävling på Storsjön

I strålande solsken drog skrinnarna i väg över isen. Det var premiär för Storsjöskrinnet.
– Det var osäkert fram till i torsdags. Men tack vare två kalla nätter kunde vi genomföra tävlingen, säger Yngve Andersson, ordförande i Årsunda IF som ordnade skridskotävlingen.

Ladda ner Arbetarbladets nya app till Iphone eller Android för lokala nyheter direkt i din smarta telefon.

Föreningen vågade inte slå på stora trumman för tävlingen och det bidrog säkert till att inte fler än ett 20-tal personer deltog.

Men nästa år kan arrangemanget bli betydligt större, tror Yngve Andersson. Då planerar man att samarbeta med de som ordnar skridskotävlingar vid Orsa och på Runn i Falun.

– Då kan det också bli internationellt deltagande med holländare och andra, säger han.

Det är tredje vintern i rad som entusiaster i Årsunda IF åtar sig att ploga en skridskobana mellan Strandbaden i Årsunda och Hedåsbadet. Fram och tillbaka blir det 1,5 mil.

LÄS OCKSÅ: Så ordnade Årsunda IF skridskobana på Storsjön

Kommunens kultur- och fritidsförvaltning ställde frågan och Yngve Andersson med flera ställde upp.

– Vi har pratat om att förlänga avtalet i tre år till, säger han.

Föreningen fick 350 000 kronor av kommunen och det räckte till att köpa in två fyrhjulingar, två borstar samt plogblad och en snöslunga.

– I år har vi också köpt en hyvel, säger Yngve Andersson.

Utan hyveln hade det nog inte gått att ordna söndagens skridskotävling.

Tidigare i veckan var det blött, mycket vatten och dubbelis. Det gick inte att köra ut med maskinerna. Men ett par kalla nätter gjorde susen så det gick att hyvla av den skrovliga ytan på banan.

LÄS OCKSÅ: Motorfantaster på Storsjöns is

Det här ser ut att bli en bra skridskovinter. De frivilliga krafterna i Årsunda IF gjorde i ordning banan ett par veckor efter nyår och i dagsläget är isen 35 centimeter tjock, berättar Yngve Andersson.

– Det ser som att vi kan ha is kvar till påsklovet om vi har tur, säger han.

De som tävlade på söndagen var uppdelade i tävlings- och motionsklasser. I en första omgång åkte man med stavar och sedan utan.

– Det gick bra. Fint väder och bra is, sa Lena Bernhardsson.

– Man fick ligga på hela tiden. Det var lite annorlunda, sa Torbjörn Blom och jämförde stakningen på isen med Vasaloppet som han genomförde förra helgen.

LÄS OCKSÅ: Speedweekend i Årsunda "dårarnas paradis"