Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalldusch för Gävle - utslagna direkt

Umeå och Lund går vidare i kampen om att bli kulturhuvudstad. Gävle slogs ut direkt vid dagens jurysammanträde. Och det lokala motståndet kan ha varit en av de saker som fällde Gävle.

Förutom Gävle fick också Uppsala det bistra beskedet att man inte går vidare i tävlingen om att bli europeisk kulturhuvudstad 2014.

Mats Öström, kulturchef i Gävle kommun, pekar på två saker som kan ha bidragit till att Gävle inte gick vidare - Gävle satsar inte tillräckligt med pengar och det lokala motståndet.

- Vi blev riktigt pressade på frågan om den lokala sammanhållningen, säger han.

Juryn ville själv inte ge några kommentarer till vilka frågor som fällt avgörandet.

Beskedet i dag innebär slutet för kulturhuvudstadsprojektet i Gävle.

- Nu åker vi hem och avvecklar hela organisationen kring projektet, förklarar Mats Öström.

. Det har varit en väldigt stimulerande tävling att vara med i. Och både Umeå och Lund är två starka kandidater, fortsätter han.

Arbetarbladets chefredaktör Kennet Lutti säger i en kommentar att han tycker att det verkligen är synd att Gävle slogs ut.

- Hade vi gått vidare hade det betytt mycket inte bara för kulturen utan för hela Gävle, säger han.

- Det känns lite tråkigt, avslaget. Gävle hade haft mycket att erbjuda, inte minst det vidgade kulturbegreppet som jag tycker mycket om.. Sedan är det också klart att Gävle inte haft tillräcklig uppbackning från invånarna och det har spelat in.

För Arbetarbladet kulturredaktör Karin Månsson kom beskedet inte helt oväntat.

- Men lite snopet att det kom redan i det här stadiet.

- Sedan är det en besvikelse naturligtvis. Det hade varit bra för hela regionen om Gävle blivit kulturhuvudstad, säger hon.

Tidigare i dag höll alla de fyra kandidaterna en 30 minuter lång presentation av sitt upplägg om man skulle bli kulturhuvudstad.

- Vi har fyra seriösta ansökningar från fyra seriösa städer, väldigt olika städer, förklarade juryns ordförande Sir Robert Scott efter presentationen.

Efter presentationen utfrågades de olika kandidatstädernas representanter under en halv timme var.

- De var väldigt insatta och ställde konstruktiva frågor. Det handlade bland annat om ekonomin i projektet och om staden hotellkapacitet räcker för arrangemanget, sade Gävles kommunalråd Carina Blank eftrer utfrågningen.
Hon berättade vidare att juryn gav Gävle beröm för konceptet "Kulturell allemansrätt" och engagemanget kring stadens ansökan.