Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalle sköt 22-taggare på sin första älgjakt

Hamrånges största älgtjur sedan 1961 har fällts. Med en udda 22-taggars hornkrona och 101 centimeter mellan spetsarna, var det ett gigantiskt djur som 18-årige Kalle Danielsson sköt.

– Jag trodde att det var en rotvälta, men det var en udda 22-taggars hornkrona på en älgtjur, berättar Kalle Danielsson.

Sedan två år tillbaka har han varit med på så kallad uppsiktsjakt tillsammans med sin pappa Lennart, men det var i år som han sköt sin första älg.

Strax efter klockan nio på måndagsmorgonen, kring Tröttmuren och Skärjån, var det som älgtjuren visade sig.

– Kalle fick inte skjuta rakt framifrån, först när älgen vände upp bredsidan så gav jag klartecken, förklarar Lennart Danielsson.

Att tjuren var stor, hade de redan sett, men när taggarna räknades, så förstod de att det handlade om det största hornet sedan 1961. Den tjuren sköts i Råhällan, hade 22 taggar, och hade en hornbredd på 131 centimeter.

Åldern på tjuren kan fastställas genom att en tand sågas itu och bedöms. Danielssons tror att den här tjuren var cirka sju, åtta år.

Väckte uppståndelse

Uppståndelsen var stor i slakteriet under kvällen; jägarna hade aldrig sett maken till horn. Som mest hade någon sett en 16-taggare.

I familjen Danielsson är älgjakt ett stort intresse. Mamma Lena, pappa Lennart, Kalles bröder Emil, 19, och Simon, 15, befinner sig gärna på ett älgpass så här års.

Kalle berättar att när hans horn har torkat i ett år, så ska det lämnas in för bedömning.

– Jag tror att det blir bedömt som ett guldhorn, tillägger Kalle Danielsson.

Ovanligt i våra trakter

På länsstyrelsens enhet för jakt, kommenterar man Danielssons älg som ovanligt stor för våra trakter.

Ju längre norrut i landet man kommer, desto större blir älgarna.

Tomas Bernelind är egentligen rovdjurshandläggare, men är även väl insatt i älgfrågorna.

– Generellt så blir älgarna större längre uppåt i landet. Till största delen beror det på den föda som finns tillgänglig, förklarar Bernelind.

Begränsar avskjutningen

Ibland väljer vissa jaktområden att begränsa avskjutningen av de största tjurarna, då man vill föra den äldre stammens gener vidare i aveln.

I Gävleborg rekommenderas att hälften av de älgar som skjuts under jakten, ska vara kalvar. Det är ett sätt att höja medelåldern.

– För länets del, hör det inte till vanligheterna med en 22-taggars älg, fastslår Bernelind.

Fotnot: En udda 22-taggare innebär att den ena sidan av hornet har 11 taggar, men den andra sidans elfte tagg är outvecklad.