Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Källmursskolan räcker inte till högstadiet

Källmursskolan räcker inte till för alla högstadiebarn i Bomhus.
90 elever skulle hänvisas till Stenebergsskolan om förslaget blev verklighet.
I en fördjupad utredning spolar skolområdeschefen Johan Rasmussen alternativet.

Rasmussen har tidigare föreslagit att samtliga högstadiebarn ska samlas på Lillhagsskolan, för att anpassa skollokalerna i Bomhus till elevminskningen.

Men i oktober fick han i uppdrag av barn- och ungdomsnämndens socialdemokratiske ordförande Jens Leidermark att gå till botten med ett annat alternativ: Källmursskolan som enda högstadiet i området.

Johan Rasmussen har undersökt om ändringar i schemat kan göra användningen av lokalerna så effektiv att tillräckligt många elever får plats. I praktiken skulle det innebära att eleverna förlorar sina hemklassrum.

Men efter att utredningen nu är klar visar det sig att ekvationen inte går ihop.

– Källmursskolan räcker ändå inte till, säger Rasmussen.

Det enda sättet att lösa situationen är hänvisa 90 Bomhuselever till Stenebergsskolan. Skolornas respektive upptagningsområden skulle ändras.

– Det innebär att man kan bo nära Källmursskolan och ändå måste gå på Steneberg. Det är ingen bra lösning, säger Johan Rasmussen.

Alternativet innebär också att delar av Lillhagsskolan skulle stängas, vilket enligt Rasmussen är svårt att göra i praktiken.

Han står därför fast vid sitt huvudförslag: att stänga Källöskolan, låta Källöbarnen gå på Källmursskolan och i sin tur flytta Källmursskolans elever till Lillhagsskolan, som blir enda högstadiet i Bomhus. Kastets skola blir kvar i nuvarande lokaler, eller flyttas till Källögården.

Men även detta alternativ har nackdelar. Källmurseleverna får längre till skolan och det är dessutom osäkert när förslaget kan genomföras i praktiken. Lillhagsskolan är i behov av upprustning, vilket tar sin tid.

Johan Rasmussens slutsatser finns med som ett informationsärende när politikerna i barn- och ungdomsnämnden sammanträder på onsdag. Däremot blir det ännu inget beslut i frågan.

Detta kommer sannolikt att tas under ett extra sammanträde i januari.