Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kameraövervakning håller koll på vargarna

Allt fler länsstyrelser i landet övervakar rovdjur med hjälp av övervakningskameror. Länsstyrelsen i Gävleborg är inget undantag.
– De främsta syftena är att inventera järv och att hålla koll på rovdjurens skadebeteenden, säger Hans Nordin, naturbevakare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Reaktionerna på onsdagens attack i Järbo då en hund blev attackerad av en varg precis utanför ägarens hus är många. För att upptäcka om vargar och andra djur går för nära tomtgränser eller skadar tamdjur har länsstyrelsen kameror uppsatta.

– När man upptäcker dåligt beteende kan vi lättare sätta in åtgärder. Man kan till exempel skrämma vargen eller avliva den vid behov. Egentligen använda alla metoder som funkar, säger Hans Nordin.

Trots att händelsen på onsdagen är ovanlig är det svårt att göra något åt det helt och hållet, menar Hans Nordin.

– Det är en ökande vargstam och när de går till attack är de målmedvetna, säger han.

Vad man kan göra, mer konkret, är att sätta upp stängsel runt hagar för att undvika att vargen kommer åt djuren, något man kan få bidrag för. Enligt Hans Nordin är det svårt att göra på något annat sätt.

Enligt den senaste mätningen från länsstyrelsen är det fler vargrevir än någonsin i Gävleborg. I Gästrikland finns reviren Sjösveden, Lingbo, Åmot/Ockelbo, Glamsen och Korså.

Hur håller ni koll på stammen?

– Vi inventerar genom snöspårning, men det är politiska beslut som ligger bakom hur mycket varg som ska jagas. När det jagas kan det vara bra att rikta in sig på vargarna med dåligt beteende, för att skjuta bort dem. Men vilka vargar som ska skjutas ligger det också politiska beslut bakom, säger Hans Nordin.

I Gävleborg finns det 25-30 kameror, de flesta i Hälsingland. Det är tillräckligt, anser Hans Nordin.