Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamilla vill få femmor våga bry sig lite mer

11-åriga Lucas fick ett epilepsianfall. I stället för att hjälpa honom klev vuxna över honom där han låg på marken.

21-åriga Andreas blev brutalt rånad. När han blödande behövde ringa ambulans ville ingen låna ut en telefon.

Det blev startskottet till projektet ”Banga inte ur” som vill få skolelever att våga bry sig.

Annons

Initiativtagare till projektet är Kamilla Ferry, mamma till Lucas och faster till Andreas. Hon berättar att det som hände killarna i vintras berörde henne väldigt djupt – inte bara för att det var hennes egen familj som drabbats.

– Jag började fundera på hur det står till i samhället när folk inte bryr sig om att hjälpa ens ett litet barn. Jag kände att det var viktigt göra något.

Tanken på att som motreaktion starta ett civilkurageprojekt föddes. Kamilla Ferry tog kontakt med Konsthallen och Folkbiblioteket som nappade på idén.

Alla femteklassare

Alla femteklassare i hela Sandviken har bjudits in att delta och ska genom både ord och bild få fundera över frågor som rör medmänsklighet, bland annat vad man kan göra om man ser att någon ligger på marken och blöder.

De första veckorna i september har Kamilla Ferry varit ute på skolorna för att berätta om det som hände Lucas och Andreas.

– Barnen har reagerat väldigt positivt. Det känns som helt rätt åldersgrupp att vända sig till. När man är elva har man hunnit börja tänka en hel del kring vad som är bra och dåligt, säger hon.

Nu på måndag och en vecka framåt ska skolbarnen få komma till workshops på Konsthallen och biblioteket och jobba vidare på temat.

– De ska få uttrycka sina tankar genom kreativt skapande, säger Pamela Törn Skoglund på Konsthallen.

Resultaten av elevernas insatser visas under en utställning på Konsthallen mellan 26 november och 4 december.