Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampanj ska minska rädslan för psykisk ohälsa

Var fjärde svensk lever med psykisk ohälsa. Ändå är det något som de flesta fortfarande talar tyst om. Nu inleds en kampanj för att öka kunskaperna och minska rädslan.

– Vågar man börja prata med varandra så minskar fördomarna, säger Barbro Carlestam från Schizofreniförbundet.

I går gick representanter från olika patientföreningar ut på Stortorget för att möta Gävleborna och prata om psykiska sjukdomar och funktionsnedsättningar.

För fortfarande finns det mycket fördomar, skam och rädsla förknippat med det.

– Har man brutit ett ben är det ingen som tycker att det är något konstigt, men har du en psykisk sjukdom blir du betraktad på ett helt annat sätt, säger Barbro Carlestam vars dotter drabbats av schizofreni.

Ska utbilda ambassadörer

Anders Simu från Attention, en organisation för personer med bland annat ADHD, Aspergers och Tourettes syndrom, hoppas att man ska bli bättre på att se vad personer med dessa funktionshinder verkligen kan.

– Jag är bara 44 år men blev förtidspensionerad redan för 15 år sedan. Jag vill förhindra att andra hamnar i samma situation.

Ett led i den nationella (H)järnkoll-kampanjen är att utbilda ambassadörer – personer som själva lider av psykisk ohälsa – som ska ut och sprida kunskap på företag, skolor och myndigheter.