Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampen om Klockgjutarparken är inte avgjord

Alla som följer kampen om Klockgjutarparken vet säkert att kommunfullmäktige i Gävle godkände förslaget om detaljplan och byggnadslov för byggnationen i parken med 49 röster för och 16 röster emot vid sitt sammanträde 29 oktober.

Självklart blev besvikelsen stor bland oss som vill värna om vår fina park, och framförallt om vår bostadsmiljö på centrala Söder. Jag har efteråt försökt att analysera hur de fullmäktigeledamöter som stod bakom beslutet egentligen tänkte, och har kommit fram till följande slutsats. Ledamöterna har, så vitt jag förstår, i första hand värnat om ett antal äldre välbeställda personer som kan lägga in 1 eller kanske 2 miljoner i en bostadsrätt. Man har därmed gett sjutton i några hundra boendes åsikter att få behålla en bra boendemiljö. Något som vägde extra tungt verkar också vara byggjättens Skanskas krav att få bygga närmast urskillningslöst här i Gävle.

Så här i efterhand funderar jag på om ledamöterna över huvud taget läst de synpunkter som de boende framfört. Mitt under sammanträdet uppdagades nämligen att ett antal sidor saknades i beslutsunderlaget, något som väl närmast får betraktas som en skandal då det är ett tydligt tecken på att ledamöterna inte ens besvärat sig med att läsa handlingarna i det aktuella ärendet.

Om jag läser handlingar inför ett sammanträde, eller varför inte en bok, och finner att det saknas ett antal sidor är det väl en självklarhet att jag reagerar och begär en komplettering. Så hade ingen gjort i kommunfullmäktige i Gävle, ändå ingår väl inläsning i de ganska generösa arvoden ledamöterna i församlingen själva har beviljat sig.

De boende på centrala söder har inte gett upp kampen, nu börjar rond två med i första hand överklagande till Länsstyrelsen i Gävleborgs län. Ett överklagande där både den formella hanteringen, där det saknas ett antal sidor i beslutsunderlaget, samt sakförhållandena med exempelvis försämrad boendemiljö kommer att aktualiseras.

Vi får väl se, det kanske blir både rond tre och fyra också.

Börje Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare