Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen om Villa Sjötorp trappas upp

/

I veckan har en " Rädda Villa Sjötorp"-grupp startat på Facebook och samtidigt har Gävle hamns styrelse beslutat att ansöka om rivningslov. Vad ska hända med det gamla huset på Norrlandet?

Annons

Granne med Gävle Hamn ligger Villa Sjötorp. Huset byggdes 1864 av målarmästare Rudolf Sjöström. 1882 köptes stället av grosshandlare Axel Brandt som lät uppföra den nuvarande byggnaden.

Nu har Svante Helmbaek Tirén som bor och jobbar i Stockholm, pluggar konstvetenskap och konst i Wien startat upp en facebookgrupp. "Rädda Villa Sjötorp" heter den och på några dagar har den fått över 800 medlemmar.

– Och fler blir det säger, Svante Helmbaek Tirén.

– Det är ett mycket speciellt hus. Man berövar hela Gävle på ett kulturarv. Jag tycker också att det handlar om ett nationellt kulturarv som ska bevaras, säger Svante Helmbaek Tirén.

– Huset river sig själv om det går för långt. Det bli rivning genom byråkratins handfallenhet, säger Svante Helmbaek Tirén.

Sommarvillan har nu igenspikade dörrar och fönster. Det står ändå där stolt i vårsolen och blickar över vattnet vid Gävle hamn.

– Vi har försökt freda huset och satt upp träskivor för fönster och dörrar. Men det är skadegörelse där nästa varje helg, säger Fredrik Svanbom, vd för Gävle Hamn.

Villa Sjötorp har under en lång tid varit ett hotat hus och utredningar har under åren gjorts av Gävle Kommun för att hitta en långsiktig lösning eller att eventuellt kunna flytta villan.

– Nu har vi fått ett brev från samhällsbyggnad med anledning av att tomten och huset inte sköts om, och parallellt med det har Gävle hamns styrelse bestämt sig för att ansöka om rivningslov. Vilket jag kommer att ansöka om inom kort, säger Fredrik Svanbom vd för Gävle Hamn.

– Frågan om Sjötorp handlar om vad kommunen vill. Sjötorp kan självklart bevaras - det finns exempel på hus som varit i långt sämre skick och befunnit sig i besvärliga lägen nära vägbyggen och annat som trots detta ändå bevarats och blivit fantastiska platser till glädje för hela samhället och framtida generationer, säger Svante Helmbaek Tirén.

Annons