Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan du bugga kan du jobba

Det är inte åldern som avgör om det är dags att gå i pension – utan hälsan. Försäkringskassan ska ta reda på vilka som är pigga nog att fortsätta arbeta. Nu är kontrollanter ute och samlar information på PRO-danserna. Av kritiker har de redan döpts till ”buggspioner”.

Försäkringskassan har fått i uppdrag att utreda hur man på bästa sätt hittar de friska människorna som kan jobba högre upp i åldrarna.

Det är inte 65 eller 67 år som är avgörande faktorer längre. Den som är frisk nog förväntas arbeta längre än så.

En effektiv metod har visat sig vara att besöka PRO-danser, som en stor del av den äldre befolkningen med hälsan i behåll går på. Men införandet av kontrollanter eller buggspioner som de också kommit att kallas, möts av kritik.

– Det förstår jag inte. Det här är resultatet av ett förändringsarbete som utgår från en positiv människosyn. Vi väljer att fokusera på det friska i stället för på det sjuka, säger Maude Lingsved, chef på Försäkringskassans nya enhet för pensionsminimering.

– Inom Försäkringskassan har vi tidigare varit allt för inriktade på att mäta människors arbetsförmåga på hälsocentraler och i andra deprimerande miljöer där medborgarna lätt lockas att ge uttryck för upplevda problem.

Maude Lingsved menar att det gamla sättet att hämta in kunskaper gett en missvisande bild av äldre personers arbetsförmåga.

– Därför vill vi nu i stället öka vår närvaro på arenor som till sin positiva karaktär får människorna att visa upp sin fulla och ofta sorgligt outnyttjade potential.

Ett hundratal buggspioner är nu ute på PRO-danser och smygfilmar med mobilen. Efter dansens slut identifieras pensionärerna, därefter arkiveras filmen i ett register tillsammans med kontrollantens eget omdöme.

Efter en PRO-dans på Valhalla i Sandviken i förra veckan träffade Arbetarbladet en buggspion som av förklarliga skäl vill vara anonym.

– Det var väldigt få personer som visade tecken på ohälsa. Min bedömning är att många här inte alls behöver ägna sig åt pensionärssysslor, säger han.

Varför är ni hemliga?

– Vi vet att det fuskas mycket. Den som inte vill jobba kan till exempel låtsas ha sämre kondition än vad som faktiskt är fallet.

Lasse Gunnarsson, dansledare för PRO:s seniordans i Sandviken menar att myndigheten har en cynisk människosyn.

– Det innebär att pensionärerna slutar gå på danser av rädsla för att kastas tillbaka ut i arbetslivet. Vi riskerar att få en sjukare befolkning och ökade vårdkostnader. Dans är ett sätt att hålla sig frisk som ett vanligt förvärvsarbete aldrig kan göra, betonar han.