Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan du ta det en gång till?

Barn lär sig fort. Också nya språk – jag skriver inte främmande, för inget tycks vara främmande för barn.

Annons

De bara gör. Precis som Kevin och Noah i artikeln intill.
Själv slapp jag gå om fyran på Nynässkolan för att jag var så bra på svenska.

Ibland hakade svenskan dock upp sig, vilket fick olika konsekvenser. PK var första ordet som inte gick att uttala. Jag kunde inte förmå mig att säga Pea (som i ear) kaw, utan bad om ett paket Pikej please. Och fick gå hem utan tuggummi varje gång.

Mitt svåraste ord var koncentrationsläger. Jag förstod inte koncentration och var så rädd för att fråga att jag hellre avstod från att bara sa koncentrationsläger vid läxförhöret och få beröm. Med påföljden att jag fick skämmas inför hela klassen för att jag inte gjort min läxa.

Mitt huvud fortsatte att gå i baklås när jag inte förstod. Som ungdom kom jag undan med just ja, senare med exakt och ännu senare med precis. Bästa lösningen blev, i alla fall under intervjuer, att ärligt säga jag förstår inte, kan du ta det en gång till?

En man var så hjälpsam att han glömde att han befann sig i en intervjusituation och avslöjade en nyhet som båda tidningarna länge jagat. Efter den nyheten frestades jag ett par gånger att prova jag förstår inte, men något hakade upp sig …

Tetha Åhs

Mer läsning

Annons