Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan få gunga för rullstolsburna

Den här veckan har startskottet gått för kommunens två nya lekplatser.
– Bättre sent än aldrig, säger Kent Andersson från Hoforspartiet, som kämpat i fem år för att få bättre lekplatser i ­Hofors.

När lekplatserna kommer att stå klara beror nu mycket på vädret. Gummimattan under lekställningarna kan inte gjutas om det blir för kallt – vilket kan försena arbetet.

– Jag har haft en bra dialog med byggkontoret och de har förklarat att det finns en risk att gummiunder­laget går sönder om det blir för sent. Det är bättre att vänta så att det blir perfekt, säger Kent Andersson.

Att lekplatsen blir klar så fort som möjligt är Håkan Eck övertygad om.

– Företaget har fått ett fast pris och gör klart så fort de kan, säger han.

Hofors kommun satsar på att de nya lekplatserna ska vara tillgängliga för alla. Nu planerar kommunen även en gunga för rörelsehindrade på båda lekplatserna.

Det som gör gungan speciell är att rullstolsburna inte behöver någon medhjälpare för att kunna gunga. Man kör upp sin rullstol på en plattform med metallkanter och en skyddsbåge, där det finns ett rep på båda sidorna att dra i för att få fart.

– Det kan vara rullstolsburna barn som är där med sina kompisar, då ska de inte behöva en medhjälpare för att kunna gunga, säger Håkan Eck.

Problemet är att gungan inte är EU-godkänd – vilket kommunen fick besked om för bara någon vecka sedan. Blir den inte det måste kommunen leta en annan likvärdig modell, vilket kan ta tid eftersom utbudet är begränsat.

– Om det så blir hösten 2015 så ska den dit, säger Håkan Eck, som öronmärkt pengar till gungan i budgeten och inte satt något senaste datum för att sätta upp den.