Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan fisket räkna med Pärssinen och Lundgren?

Annons

Under våren och försommaren har frågan om fortsatt tillstånd att fånga och förädla bland annat lax och strömming i Bottenhavet utvecklat sig till en ordentlig följetong. Många med mig trodde att allt var klart när regeringen genom Eskil Erlandsson meddelade att vi skulle ansöka om att förnya den dispens som EU-kommissionen erbjöd Sverige. Beslutet innebar också att Sverige ska intensifiera informationen om rekommenderade konsumtionsnivåer.

För några veckor sedan stod det dock klart att socialdemokraternas Åsa Westlund kastade grus i maskineriet genom att i Bryssel återupprepa de frågor som redan diskuterats och beslutats om i Sverige.

Åsa Westlund hävdar själv att hon inte vill förbjuda surströmming, men allt annat fiske och förädling. Detta skulle med all sannolikhet innebära slutet för det småskaliga norrländska fisket som varje år producerar bland annat surströmming. Åsa Westlunds hållning är dock inte bara verklighetsfrånvänd, den är också omöjlig att genomföra eftersom Europaparlamentet bara kan säga blankt ja eller nej till EU-kommissionens förslag.

Som läget nu ser ut väntas EU-kommissionen och dess expertgrupp fatta sina beslut under juli månad. Sedan har Europaparlamentet fyra månader på sig att bifalla förslaget eller lägga in sitt veto. Den viktiga frågan är nu: Hur agerar Socialdemokraterna i Europaparlamentet? Kommer de att verka för ett förbud?

Centerpartiet är ett frihetligt parti som tycker att människor ska få besluta om så mycket som möjligt hemma vid köksbordet. Om det är surströmming eller något annat som ska ätas vid samma köksbord hör enligt oss till det man själv ska kunna ta ställning till. Givetivis med hjälp av bra och tillgänglig information. Vi har agerat i Sverige för en fortsatt dispens och agerar nu i Bryssel.

Socialdemokraterna har hållit en hög profil i surströmmingsfrågan. Man har kritiserat regeringen för att agera för sent i frågan. När nu de egna partikamraterna i Bryssel agerar som de gör, är det dock knäpptyst. Vad tycker egentligen Raimo Pärssinen och Elin Lundgren, socialdemokratiska riksdagsledamöter från Gävle om Åsa Westlunds agerande?

Nu behövs alla krafter för att säkerställa ett positivt beslut i Bryssel. Jag förutsätter att Gävles två socialdemokratiska riksdagsledamöter påverkar sina partikamrater att inte förstöra för Norrlandsfiskets framtid.


Anders W Jonsson
Gävleborgs riksdagsledamot för Centerpartiet

Mer läsning

Annons