Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan jag sälja huset även om min man inte vill det?

Annons

Jag och min man bor i ett hus som jag äger. Vi har tre vuxna barn som alla flyttat hemifrån. Jag tycker att huset är alldeles för stort för oss två och vill sälja det. Min man tycker att vi ska bo kvar och han säger att jag inte kan sälja huset om inte han går med på det.

Jag undrar om det verkligen kan vara så att jag inte kan sälja mitt hus om jag vill det.

Lisa

Svar:

I äktenskapsbalken finns vissa inskränkningar i en ägarmakes rådighet över sin egendom. En inskränkning är att en make inte utan den andre makens samtycke får sälja den gemensamma bostaden. Det betyder i realiteten en skyldighet för den som äger bostaden att i förväg samråda med sin make om en försäljning. Kravet på samtycke innebär dels att den andre maken har en medbestämmanderätt, dels ett skydd för den maken mot överraskande åtgärder gällande egendomen.

Du behöver således din makes samtycke för en försäljning. Om han vägrar att ge sitt samtycke till en försäljning kan du ansöka vid domstol om rättens tillstånd att sälja huset. Om rätten bifaller din ansökan kommer tillståndet att ersätta det inte lämnade samtycket.

Om du fått huset i gåva eller genom testamente med villkoret att det ska vara din enskilda egendom behöver du inte din makes samtycke vid en försäljning. Är huset din enskilda egendom genom äktenskapsförord krävs dock din makes samtycke vid försäljning.

Det kan även nämnas att något samtycke inte behövs, om maken inte kan lämna giltigt samtycke eller om dennes samtycke inte kan inhämtas inom rimlig tid.

Hans-Olof Hedbom

Advokatbolaget Norman Fagersand

Mer läsning

Annons