Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan jag vänta med arvet?

Annons

Fråga:

Min pappa dog nyligen. Han och min mamma skilde sig för 40 år sedan när jag var liten. Jag har växt upp med honom och hans nya fru och deras två barn, mina två halvsyskon. Jag är alltså särkullbarn och har vad jag förstår rätt att få ut mitt arv nu, men jag vill inte ha något arv nu eftersom pappas fru har varit och är som en mamma för mig. Jag vill inte ha något arv förrän även hon är avliden. Kan jag vänta med arvet efter pappa eller måste jag ta ut det nu? Anne

Svar:

Du behöver inte ta ut något arv efter din pappa nu. I ärvdabalken stadgas att bröstarvinge till den först avlidna maken, men inte till den efterlevande maken, kan avstå sitt arv till förmån för denne. Du kan således enligt lag avstå ditt arv till din styvmamma. När du avstått ditt arv till henne är du inte längre dödsbodelägare i din pappas dödsbo utan du är då efterarvinge och erhåller ditt farsarv den dag din styvmamma går bort.

Du ska kontakta den som ansvarar för bouppteckningen och tala om att du vill göra ett arvsavstående till förmån för din styvmamma.

Mer läsning

Annons