Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan man äga musik?

Annons

Känner ni till Yusuf Islam?

Jo, jag tror att ni gör det.

Yusuf Islam är med all säkerhet i världen den mest kända musiker som någonsin gått på Solängsskolan i Gävle. 60 miljoner album sålda, och mer därtill.

Innan han konverterade till islam och bytte namn 1978 hette han Cat Stevens.

Yusuf gör inte så värst mycket väsen av sig nu för tiden, men under försommaren lyckades han i alla fall blåsa upp en mindre storm i ett vattenglas. Det var när han anklagade Coldplay för att ha snott en av hans låtar. Och det handlade inte om någon sketen B-sida. Utan om supermegahitten "Viva la Vida", Coldplays bäst säljande singel någonsin, dessutom belönad med en Grammy för bästa låt 2008.

Det har varit en del rabalder om den här låten tidigare också. Joe Satriani, ultrateknisk gitarrist som framför allt gör musik för andra gitarrister att imponeras av, försöker nu stämma skiten ur Coldplay. Han är helt övertygad om att Coldplay har snott delar av hans låt "If I could Fly" till sin monsterhit.

Yusuf har en vänligare inställning. Han är visserligen säker på att "Viva la Vida" är byggd på hans egen "Foreigner Suite". Men han tror inte att Coldplay har snott den medvetet. Helst av allt skulle han vilja sätta sig ner med grabbarna över en kopp te och låta dem få känna att han inte är sur på dem eller något sånt, att det är helt okej.

Samtidigt fortsätter den populära nyhetssåpan "The Pirate Bay", nu med förnyad kraft sedan det avslöjades att Pirate Bay säljs till ett börsnoterat svenskt bolag. Affären verkar skum, minst sagt. Ett bolag utan pengar köper Pirate Bay plus ytterligare ett bolag för 160 miljoner och hoppas att någon annan kan slanta upp för affären. Med den rätt tveksamma affärsmodellen att kommersialisera fildelningen och låta bredbandsoperatörerna stå för notan. Det låter som att det inte kommer att hända. Det låter som ett sätt för piratgänget att begrava The Pirate Bay med 60 sköna miljoner att använda till nya projekt.

Flera bloggar är också inne på att en sådan manöver förmodligen är strategiskt riktig, om piraternas syfte är att stärka fildelningen. Bloggen Copyriot skriver att det aldrig var meningen att The Pirate Bay skulle få en sådan stark ställning inom fildelningen: "Fildelning handlar i princip om decentralisering. Centraliseringen är bara en följd av det juridiska trycket. Tyvärr har konsekvensen blivit att folk lutar sig tillbaka och förväntar sig att The Pirate Bay gör jobbet, i stället för att folk multiplicerar och modifierar The Pirate Bay."

Bloggen Tusen Pekpinnar utvecklar: "The Pirate Bays monopolliknande ställning bland bit-torrent-trackers är mer problematisk än fördelaktig om målet är att sprida och stärka fildelningen. Vissa vill se The Pirate Bay som vår skinande ledare som för den heroiska kampen för fri information och internetkommunism, och missar poängen att det är betydligt lättare att attackera en enda skinande ledare än ett miljonhövdat hav av fildelare".

I både Yusufs och piratsåpans fall rör vi oss inom det ganska snåriga området immateriell upphovsrätt. Och jag kan nog tycka att Yusuf Islam har visst fog för sig, det finns en tydlig likhet mellan de två låtarna. Problemet är att den likheten också finns med många fler låtar. Som en kompis sa: "Det är en av de vanligaste popmelodierna. Allvarligt: c -d - g - emoll - la la la la la la la la la la.. vem har inte skrivit det förut?"

Håller man på med popmusik så kommer man förr eller senare att snubbla in på den där ackordföljden. Kan någon annan då komma och säga att han eller hon redan äger den? Kan man egentligen säga att: "Hey, det där är min ackordföljd, ge fan i den". Jag tror att det är en fråga som skulle må bra av att ställas även i fildelningsdebatten.

Kan man äga musik?

Låter sig konst över huvud taget ägas?

bra just nu:

* Tjejerna som stod under skylten: "Johan, jag är gravid!!" när Johan Palm uppträdde på Allsång på Skansen.

* God Help the Girl. Belle & Sebastian-Stuart är tillbaka.

sämre just nu:

* Reklambockarna är tillbaka i Gävle. Spelar ingen roll att AB vann den där tävlingen förra året. Jag tycker ändå att bockarna är svin-ugly.

Annons