Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan världens bästa spel bli bättre?

/
  • Världens bästa spel. Nyversionen av

Nu släpps "The Legend of Zelda: Ocarina of Time", av många ansetts som världens bästa spel, i en uppdaterad nyversion. Och frågan är: Går det att göra Shigeru Miyamotos mästerverk ännu bättre?

Annons

I år fyller The Legend of Zelda 25 år. Under året väntar en rad händelser som firar en av spelhistoriens mest älskade spelserier. Jubileumsåret kulminerar naturligtvis med släppet av nästa stora spel i serien, "The Skyward Sword". Men innan dess kommer Nintendo att arrangera ett antal konserter, världen runt, där man framför spelens soundtrack med symfoniorkester.

Man kommer även att släppa tre gamla klassiker i nyversioner.

Redan nu kan du ladda ner suveräna "Links Awakening DX", via Virtual Console, till Nintendo 3DS. Senare under året släpps "The Four Swords" i nyversion.

Men den största händelsen, vad gäller återutgivningarna, är naturligtvis nyversionen av "The Legend of Zelda: Ocarina of Time".

"Ocarina of Time" släpptes till Nintendo 64 1998 och räknas av många (bland annat undertecknad) som världens bästa spel.

Spelet var det femte i serien, och det första att utnyttja 3D-grafik. Och nu när det släpps i nyversion till 3DS så är det det första i serien att släppas i äkta 3D, med djupseende.

Men det handlar inte om en rak konvertering till 3D. Nintendo har omarbetat grafiken och gjort den mer högupplöst. Dessutom utnyttjar man det inbyggda gyroskopet för att kunna se sig omkring i 3D-världen och för att sikta med, till exempel med slangbellan.

Just den sistnämnda funktionen är spelets enda akilleshäl. Det är nämligen lätt att tappa 3D-effekten då du rör konsolen, men det är ett minus som man kan och lär sig leva med.

Historien om den unge kokiripojken Link som, tillsammans med prinsessan Zelda och älvan Navi, ska besegra Ganondorf, Gerudotjuvarnas konung, känns lika tidlös som för 13 år sedan.

Och med högupplöst grafik ser äventyret naturligtvis bättre ut än någonsin.

Omarbetningen bjuder, i och för sig, på ganska subtila förändringar. Det ser fortfarande ut som "Ocarina of Time", men karaktärerna och omgivningarna är omgjorda med stor varsamhet för originalet. Link och kompani ser inte längre lika blockiga ut och texturerna har högre upplösning.

Och i 3D-version får du en ännu större känsla av att kasta dig in i ett fantastiskt äventyr.

En nyhet är att man lätt kommer åt vapen och föremål via den nedre skärmen, en funktion som naturligtvis är ett stort plus och gör spelandet smidigare.

Det är ett sant nöje att återvända till Hyrule i 3D-kostym. Vi som var med då spelet släpptes första gången slås fortfarande av hur banbrytande "Ocarina of Time" faktiskt är. Här bjuds man på ett fantastiskt äventyr med fritt upplägg, flera år innan vi kunde stava till sandbox-spel.

Jag kommer flera gånger på mig själv med att bli avundsjuk på dem som nu kommer att spela igenom spelet för första gången.

"Ocarina of Time" är inte bara ett äventyr där det handlar om att gå från A till B. Det är en värld att förlora sig i, med massor av minispel och sidouppdrag, som tillsammans med den välskrivna storyn lyckas blåsa liv i en fiktiv värld på ett sätt som är unikt i spelhistorien.

De som klagat på att det saknas riktigt bra spel till Nintendo 3DS kan sluta med det. Spel blir inte bättre än "The Legend of Zelda: Ocarina of Time".

Och med alla nya funktioner och det nya spelläget Master Quest, som låter en spela igenom äventyret med omgjorda pussel och grottor, så har Nintendo, faktiskt, lyckats göra världens bästa spel ännu bättre.

Mer läsning

Annons