Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kanal ska rädda laxen i fallet

Just nu pågår arbetet med att gräva en kanal för laxen i Älvkarlebyfallet. Kanalen ska hindra att hundratals fiskar fastnar i gropen i Mellanfallet som tidigare varit en dödsfälla.

Annons

För tre veckor sedan inleddes arbetet. En väg från Laxön ner till fåran har iordningsställts. Sten och annat har rensats bort. Nu pågår grävningar och borrningar. I dagarna sprängs de första sprängladdningarna.

– Helst vill vi spränga så lite som möjligt eftersom vi vill ha en så naturlig kanal som möjligt, säger Jonny Olsson, arbetsmiljösamordnare vid Vattenfall.

Kanalen ska gå från en stor grop i Mellanfallet ned till älvkanten.

Tidigare har hundratals laxar och öringar blivit instängda i håligheterna i Mellanfallet när Vattenfall tvingats öppna dammluckorna för att släppa vatten förbi kraftverket. När dammluckorna stängts har fiskarna blivit fångade.

Räddningsaktioner har genomförts där frivilliga försökt att bära fisken tillbaka till vattnet. Men många laxar och öringar har dött. Förra året dog minst 800 fiskar.

– Vi har tyckt att vi har gjort vad vi kunnat när vi plockade fisken manuellt. För två år sedan tog vi kritiken på allvar och tänkte att det här är viktigt för oss och att vi måste göra någonting, säger Peter Stedt, pressekreterare på Vattenfall.

Vattenfalls projektledare kom fram till att en kanal skulle vara den bästa lösningen.

– Det här är egentligen den enda lösningen. Men om det blir hundraprocentigt bra vid första försöket vet vi inte. Vi kommer att följa upp det här och blir det inte bra på en gång kommer vi att genomföra ytterligare åtgärder, säger Peter Stedt.

På Älvkarleby sportfiske är de glada över att Vattenfall gräver kanalen.

– Det är jättebra. Gör de den här rännan så fastnar inte fisken. Vi är jätteglada, säger Janne Olsson, Älvkarleby sportfiske.