Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kanalturen tar barnen 150 år tillbaka i tiden

Dal-Brita var ett redigt fruntimmer som arbetade som en hel karl och hjälpte små bebisar till världen.

Det vet nu många av Sandvikens tredjeklassare som gått på teatervandring längs Kanalen.

ABF uppmärksammar i år både Sandviks jubileum och att de själva fyller 100 år.

En tur längs Kanalen visar sig vara ett alldeles utmärkt sätt att beskriva vad som hände 150 år tillbaka i tiden, då samhället Sandviken tog form. Huvudpersonerna i den amatörteatersatsning som ABF gör är alla de människor som grävde Kanalen och levde och bosatte sig här. För manuset står författaren Bernt-Olov Andersson som hämtat människornas livsöden ur den egna boken Kanal.

När Arbetarbladet följde med på en vandring i den vackra vårgrönskan längs vattnet är det tredjeklassare från Vallhovsskolan som får kanalgrävarnas hårda liv berättat för sig genom att gå genom elva stationer med skitiga arbetare så som de såg ut 1862.

De får historien levandegjord för sig genom att titta in handelsboden, se arbetarna som spränger sten, pålar och strejkar eller kvinnorna som slår tvätt och föder barn. Legendariska Dal-Brita, som fått dammen i Kanalen uppkallad efter sig, är förstås med och gubben Bångs är ute och ror i en träeka i det bruna vattnet.

Producenten och ABF:s verksamhetschef Git Sundberg är själv med och spelar i vandringen och hon hoppas att barnen får med sig några tänkvärda historier hem.

– Det är viktigt att lyfta fram arbetarnas slit – inte bara konsul Göransson nu när Sandvik jubilerar. Och det är ju så att man ska kunna sin historia för att kunna påverka framåt, säger hon och tror att det är lättare för barn att komma ihåg om de får händelser levandegjorda på det här sättet.

Regissören Börje Wallén från Gävle är även han en av de hårt arbetande männen som spränger eller gräver eller drar kärror. Han har fått ihop en 22 man och kvinnor stark ensemble som kan komma ifrån på dagtid för att spela teater.

– Den här formen ställer helt andra krav på skådespelarna. De måste kunna gestalta utifrån situationer som uppstår längs vandringen. Och de är jätteduktiga! berömmer han.

Senare i sommar är det allmänhetens tur att få följa med.