Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kändisarna i SvD stod bakom SBU:s syn på promille

Svar på Arbetarbladets ledare, 2 augusti. Eftersom jag var med och skrev under den så kallade "kändisartikeln” om nya sjöfyllerilagen i SvD 2012 vill jag förtydliga en väsentlig sak som Arbetarbladet inte lyfter fram i sin ledare nämligen att advokat Bengt Gärde ordförande i SBU Svenska Båtunionen stod överst bland namnen som skrev under SvD-artikeln.

Läs också: I Sverige super vi inte längre när vi kör båt

Kändisarna samtyckte således med SBU och dess 170 000 båtklubbsmedlemmar i promillefrågan till sjöss. SBU är Sveriges största båtorganisation. SBU har liksom Kryssarklubben och SweBoat (båtbranchen) tillskrivit regeringskansliet med krav om en översyn av nya sjöfyllerilagen.

Regeländringen gör ingen nytta. Den bara saboterar enda sättet att förflytta sig bland öar. Det fanns inga olyckor till sjöss som styrkte behovet att skärpa lagen så strängt. Svenskt båtliv har minskat med 40 procent enligt Transportstyrelsen sedan lagändringen. Detta går inte hävda är en ”acceptans” för lagen - det är en flykt från rekreation till sjöss.

Därtill är nya lagen så vansinnigt uppbyggd att dess konsekvens innebär att samma beteende till sjöss har olika promilleregler. Fritidsbåtar kortare än 10 meter som framförs i lägre fart än 15 knop beivras inte lika inför lagen! Sådant urholkar det allmänna rättsmedvetandet. Vi ska absolut inte ha berusade farliga skeppare som far runt i höga farter till sjöss. Men i lägre fart än 15 knop borde definitivt alla typer av fritidsbåtar få förflyttas under ansvarsregeln.

Låt oss ta tillbaka det som övriga norden har fortfarande - en faktagrundad pragmatisk sjöfyllerilagstiftning - inte en byråkratisk som bara fått sjöfolk att tappa förtroendet för rättsstaten. Rättsväsendet avfärdade för övrigt Alliansens lagproposition 2009 och kallade förslaget "Nykterhetspolitik".

Göran Gabrielsson,

Imitatör och satiriker, medlem i Stenö Båtklubb, SBU

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel