Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känsloladdat möte om vargen

/
  • Länsstyrelsen. Rovdjurshandläggaren Sara Hommen gjorde klart för åhörarna att en inplantering av varg kommer att ske, fråga är bara var och när.
  • Både för och emot.  Under tisdagens informationsmöte på Birgittagården i Kungsgården om inplantering av varg fanns såväl jägare som vargvänner på plats.

– Det är en ickefråga om vi ska plantera in varg eller inte, sade Sara Hommen, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.
När länsstyrelsen och Jägarförbundet mötte länets medborgare för att informera om inplantering av varg kom diskussionernas gråzoner att suddas ut.

Annons

I december gav miljöminister Andreas Carlgren beskedet att 20 nya vargar, ska planteras in i Sverige under en femårsperiod.

Men inget djur väcker så starka känslor som vargen. När Studiefrämjandet anordnade ett informationsmöte i Kungsgården mellan länsstyrelsen och Jägarförbundet om inplantering av varg tenderade debatten att bli hätsk.

Blandade åhörare

På plats bland åhörare fanns det så väl jägare som markägare och djurägare, och många kände sig överkörda av myndigheter och politiker.

Nära rovdjurshandläggaren Sara Hommen från länsstyrelsen gjorde klart för de 50-tal besökare att inplanteringen av varg inte längre är en ickefråga, beslutet är taget i riskdagen och ska efterföljas, fanns det många som blev upprörda.

– Ingen har frågat oss om vad vi egentligen vill. I helsike heller att vi som bor på landet vill ha de där djuren, sade en upprörd åhörare.

Var de inplanterade vargarna ska få flytta är ännu inte bestämt, men klart är att Jägarförbundet anser att om vargen över huvud taget ska kunna överleva måste nya planteras in.

Inavlad vargstam

– Den svenska vargen är i dag inavlad, det är det största problemet i dag och något måste göras och en inplantering är ett sätt, sade Erik Mattsson från Jägarförbundet Gävleborg.

I dag finns varg i tre län i Sverige. Undantaget som fått många att reagera är renbetesmarkerna längst upp i landet. Där får ingen varg finnas. Det anser den före detta jägaren Berit Renberg är idiotiskt.

”Ska finnas i hela landet”

– Varg ska finnas över hela landet. Den ska inte vara i byar den ska vara i vildmarken. Det är idiotiskt att inte låta den finnas där den hör hemma, sade hon.

Jägaren Magnus Hammar var av den åsikten att det redan finns för mycket varg i Sverige och att beslutet att plantera in varg har gått för fort fram.

– Det hade varit bättre om vi hade kunnat skjuta av ett antal först. Men vi på landsbygden ska bara acceptera det här, säger han.

arbetarbladet.se

Annons