Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaosartat studentfirande

Ett mindre kaos utbröt i Gävle på fredagen vid lunchtid. Inom loppet av två och en halv timme sparkades drygt 1 200 studenter ut från sex olika gymnasieskolor.

Annons

I folkhavet utanför respektive skola gick det inte att ta miste på solens stekande värme. Den som däremot snabbt blev avsvalkad var Deniz Peker som direkt efter utsparken på Borgarskolan blev nedsprutad av champagne av sin familj.

– Det var bara skönt, säger en mäkta förvånad och tillika dyblöt Deniz efter duschen.

Utanför Polhemsskolan höjde sig en skylt över mängden och de tusentals människorna i folkhavet.

– Målet var att ha största skylten och det ser ut att ha lyckats, sa Emil Nilsson, som ville hedra lillebrorsan Tom Abrahamsson, som vid fyra års ålder fick diagnosen Adhd och autism och nu gick ut byggprogrammet med godkända betyg i alla ämnen.

– Jag är mäkta stolt, glad och lycklig. Vi har haft det lite tufft emellanåt. Hans pappa gick bort 2003 så han har fått kämpa, sa hans mamma Weronika Nilsson.

Tom Abrahamsson hade ingen aning om den sex meter långa banderollen som tog 22 timmar att tillverka.

– Det känns jävligt kul att få se en sådan här skylt. Nu är det värt det. Gymnasiet har varit bra, dåligt, tufft och lätt. Det är bara att bita ihop. Tror du på det själv fixar man det, sa Tom Abrahamsson.

Efter utsparken drog de flesta en runda på stan. I vimlet syntes allt från raggarbilar och Cadillacs till en motorbåt och kanske lite förvånande - en häst med vagn.

– Det är en överraskning. Jag såg hästen Berta när jag var ute och gick i Hemlingby och fick idén, säger Karin Vestlund, mormor till studenten Johanna Lundgren, från Borgarskolan.